Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація в Україні — як можуть викликати до ТЦК без повістки

Військовозобов'язаним можуть вручити розпорядження на роботі, на ньому треба поставити підпис та явитися до ТЦК

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Війну

На роботі можуть видати розпорядження для явки до ТЦК

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Війну

В Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація. Окрім вручення повісток, у роботодавців є ще одна можливість зобов’язати своїх співробітників прийти до ТЦК.

Про те, як ще можуть викликати громадянина до військомату розповіли юристи.

Порядок дій роботодавця щодо оповіщення свого працівника передбачений пунктом 47 Постанови КМУ №1487. Правники кажуть, що роботодавці можуть дати на підпис своїм співробітникам розпорядження.

Військовозобов’язані мають поставити власний підпис у документі – це зобов’язує відразу ж прибути до ТЦК у разі виклику. Якщо не з’явитися до військомату у вказаний час, порушникові загрожує штраф.

"Неявка можлива була за поважних причин — хвороба, яка належним чином підтверджена (лікарняний, довідка зі стаціонару, довідка від сімейного лікаря про погіршення стану здоров'я), стихійне лихо чи смерть близького родича", — уточнив юрист.

Правники наголошують, що варто пам’ятати про важливий момент. у тому випадку, якщо керівництво підприємства повідомило про розпорядження, але без підпису працівника, то вважається, що сповіщення відбулось з порушенням.

У такому разі стягування штрафу можна оскаржити в суді.

Яке покарання за неявку до ТЦК

При цьому юристи зазначають, що у разі неявки громадянина до ТЦК, у поліції є повноваження скласти протокол про адміністративне правопорушення і доставити затриманого до військомату.

Які функції роботодавця

Адвокатка Марина Бекало розповіла, як має діяти роботодавець, отримавши розпорядження від ТЦК:

  • видати наказ (розпорядження) про оповіщення про виклик до ТЦК і СП, довести його до відома під особистий підпис військовозобов’язаних працівників і надіслати копію такого наказу (розпорядження) у триденний строк до ТЦК;
  • вручити повістку про виклик працівникові;
  • якщо такий працівник перебуває у відрядженні, відпустці або на лікарняному, роботодавець має письмово сповістити про це ТЦК і СП;
  • забезпечити здійснення контролю за результатами оповіщення та прибуттям працівника до ТЦК і СП.

Крім того, експертка зазначила, що відповідальність за неявку до військомату несе виключно працівник.

"Якщо роботодавець дотримався усіх зазначених вище правил з оповіщення, він свою функцію виконав і, відповідно, нести відповідальність за дії своїх працівників, які стосуються військового обов’язку, роботодавець не буде", – зазначила Бекало.

Для чого потрібні рекрутингові компанії

Як ми писали, в нашій країні планують долучити до мобілізації комерційні рекрутингові компанії. Секретар РНБО впевнений, що саме завдяки їхнім діям, вдасться зробити призов більш цілеспрямованим, а також поповнити лави ЗСУ.

Під час воєнного стану головне завдання рекрутингових компаній переконати призовників у тому, що мобілізованих не просто так відправлятимуть на передову. Вони виконуватимуть чітко ту роль, яка повністю відповідатиме їхнім навичкам та здібностям.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що полковник ЗСУ зробив важливу заяву щодо посилення мобілізаційних процесів. Нагадаємо, раніше ми писали про те, хто має право на перетин державного кордону під час воєнного стану.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.