Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Публічна повістка: що передбачає документ та коли його можна отримати

Загальна мобілізація триває з початку повномасштабного вторгнення, однак термін "публічна повістка" відносно новий

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

В Україні почне діяти ще один вид повісток

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Депутати ВРУ вдосконалюють процес мобілізації та часто змінюють процедуру вручення повісток. Незабаром повістки можна буде вручати не лише особисто під розписку, а й через пошту або рекомендованим листом.

Про це розповів адвокат Ростислав Кравець "Фактам".

З його слів, на поштову скриньку військовозобов’язаної особи надсилатимуть сповіщення про надходження рекомендованого листа з повісткою. Сам лист працівники пошти видаватимуть людині особисто.

Цей вид вручення повісток називається публічною повісткою.

"До цього часу представники ТЦК дуже часто залишали повістки у поштових скринях, дверях тощо. З огляду на судову практику, притягнути осіб за ухилення від мобілізації у цьому випадку важко, бо немає факту підтвердження вручення повістки", — пояснив юрист.

Якщо призовник отримав публічну повістку, то він повинен з'явитися до призовного пункту у зазначений у повістці час.

Ростислав Кравець наголошує, якщо особа не отримала публічну повістку особисто, то це не є підставою для притягнення її до відповідальності за ухилення від мобілізації. В разі надсилання повісток електронною поштою потрібно буде внести зміни до законодавства, зокрема, визначити порядок зазначення та фіксації адрес електронної пошти громадян України, а це займе багато часу.

Сам законопроєкт про вручення публічних повісток поки що не внесений до Верховної Ради. Тому наразі невідомо, коли почнеться вручення призовних документів у такий спосіб.

Призвати можуть ще одну категорію громадян

Раніше ми писали, що наразі поліція України має понад 250 тисяч працівників. Більшість з них отримали відстрочку від мобілізації. Євген Дикий, політичний і військовий аналітик, вважає, що це забагато.

За його словами, правопорядок в Україні можна забезпечити й меншою кількістю правоохоронців. Наприклад, 50-100 тисяч працівників поліції можна було б мобілізувати на фронт.

Дикий вважає, що це виправданий крок, оскільки правоохоронці мають хорошу підготовку та навички поводження зі зброєю. Вони також швидше зможуть адаптуватися до військової служби.

Щоб збільшити мобілізаційний ресурс, потрібно уріжуть квоту на бронювання працівників для відомств, які відповідають за правопорядок. Це дозволить мобілізувати більше людей, які мають необхідні навички для несення військової служби.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що полковник ЗСУ зробив важливу заяву щодо посилення мобілізаційних процесів. Також дізнавайтеся, хто має право на перетин державного кордону під час воєнного стану.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.