Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація в Україні: призвати можуть ще одну категорію громадян

Принаймні ще 50 або 100 тисяч фізично підготованих українців призовного віку можуть відправити на передову

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Яку категорію громадян можуть призвати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Наразі дуже багато правоохоронців отримали відстрочку від мобілізації. Водночас вони добре підготовлені та мають навички поводження зі зброєю.

Таку думку висловив політичний і військовий аналітик, ветеран АТО, екскомандир роти в батальйоні "Айдар" Євген Дикий в інтерв’ю для ТСН.uа.

"Нам дійсно потрібно під час війни 250 тисяч поліцейських в тилу? Чи не забагато людей охороняють наш правопорядок? Я не хочу сказати, що треба їх всіх на фронт. Звичайно, правопорядок потрібний. І якби ми забрали всю поліцію на фронт, тоді завтра ми б мали проблему вийти з дому. Але, вибачте мені, 250 тисяч — це трошки таки дофіга. От я думаю, що 50 або 100 тисяч цілком можна було б забрати на фронт", — розповів Євген Дикий.

З його слів, збільшити мобілізаційний ресурс можливо, якщо відомствам уріжуть квоту на бронювання працівників.

Зокрема, до сотні тисяч осіб можна мобілізувати зі структур Національної поліції, ДБР, НАБУ, НАЗК, Фіскальної поліції, митниці тощо. Там працюють люди, які мають кращі навички необхідні для несення військової служби, ніж середньостатистичний цивільний чоловік. При чому, призов з таких установ відбуватиметься швидше.

Чи можуть призвати працівників поліції

Раніше ми писали, що в Україні від початку воєнного стану триває загальна мобілізація. В рамках цих процесів до армії призивають фактично всіх осіб, що мають статус військовозобов'язаних. Однак значна кількість чоловіків в Україні також мають відстрочку від мобілізації, зокрема це стосується і правоохоронців.

Станом на зараз, правоохоронці мають право на відстрочку від мобілізації. Це стосується всіх співробітників правоохоронних органів, у тому числі:

  • поліції;
  • прокуратури;
  • СБУ;
  • ДБР;
  • НАБУ;
  • працівників ДСНС, які отримали відстрочку від мобілізації нещодавно.

Водночас працівники поліції мають право вступити до ЗСУ добровільно. Для цього потрібно укласти контракт з армією.

Однак, у листопаді 2023 року у Верховній Раді було зареєстровано законопроєкт, який пропонує скасувати відстрочку від мобілізації для деяких співробітників правоохоронних органів.

Зокрема, пропонується мобілізувати 30% від кожного підрозділу поліції. Термін служби складатиме 6 місяців. Якщо законопроєкт буде прийнято, то це може призвести до суттєвих змін у сфері правоохоронної діяльності в Україні.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що полковник ЗСУ зробив важливу заяву щодо посилення мобілізаційних процесів. Нагадаємо, раніше ми писали про те, хто має право на перетин державного кордону під час воєнного стану.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.