Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація жінок в Україні – які зміни готує Верховна Рада

Наразі в лавах Збройних сил України та інших військових формувань перебувають тисячі жінок, які проходять службу на рівні з чоловіками

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Мобілізація жінок

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Верховна Рада України готує новий законопроєкт щодо мобілізаційних процесів в Україні. В ньому також йдеться і про важливі зміни щодо призову жінок.

Про ключові пункти цього законопроєкту написала депутатка Безугла на своїй сторінці у Facebook.

Мобілізація жінок

Народна депутатка України зауважила, що попри зміни, які готує парламент, мобілізація жінок в Україні все одно буде відбуватися лише за добровільною згодою. Вона зазначила, що в цьому законопроєкті є два важливі пункти:

  • 11. Особи жіночої статі, які придатні за станом здоров'я та віком до проходження військової служби беруться на військовий облік військовозобов'язаних відповідно до порядку, що був встановлений Міноборони України;
  • 12. Під час воєнного стану, жінки, які перебувають на військовому обліку в Україні можуть бути мобілізовані на військову службу до підрозділів забезпечення або в добровільному порядку можуть бути прийняті на службу до бойових підрозділів.

"Призов жінок не обмежується ЗСУ, це можуть бути й оборонні підприємства, наприклад. Долучаєтесь до обговорення. У мирний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві тільки в добровільному порядку (за контрактом)", – сказала нардепка.

Додамо, що також в цьому законопроєкті є чимало інших важливих пунктів.

Рівність служби жінок та чоловіків

Раніше ми писали про те, що за словами голови комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки, в новому законопроєкті депутати планують прирівняти службу жінок та чоловіків.

"Шановні, а права чоловіків і цінність життя якась інша? У жінок залишиться унікальна відстрочка і право на звільнення – вагітність. Якщо вагітна – не мають право мобілізувати/можеш звільнитися. Але водночас декретну відпустку як право на відстрочку/звільнення плануємо надати як дружині, так і чоловіку на вибір", – розповіла Мар'яна Безугла.

Крім цього, варто виокремити, що депутати також внесуть і інші важливі зміни щодо мобілізації:

  • якщо у подружжя 1 або 2 дитини, тоді хтось з них має право на отримання відстрочки;
  • якщо у подружжя 3 або ж більше дітей, то обидвоє мають право на відстрочку;
  • якщо у чоловіка під час виконання службових обов'язків народжується третя дитина, тоді він має право на отримання звільнення.

Слід згадати, що зараз в країни на військовій службі перебуває понад 40 тисяч жінок.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, яких осіб можуть мобілізувати до Збройних сил України у 2024-му році. Також ми повідомляли, що таке публічна повістка.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.