Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Нардепи пропонують прирівняти службу жінок та чоловіків в армії – що зміниться

Вже невдовзі народні депутати можуть внести важливі зміни щодо військової служби для жінок та чоловіків

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Зміни щодо служби жінок та чоловіків

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Під час загальної мобілізації до лав Збройних сил призивають військовозобов'язаних осіб. В основному це чоловіки, віком від 18 до 60 років, однак вже скоро можуть відбутися важливі зміни щодо служби жінок.

Про це повідомила народна депутатка та голова комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар'яна Безугла.

Рівність у службі жінок та чоловіків

Безугла розповіла, що у новому законопроєкті щодо мобілізації та рекрутингу є також і пункти, які допоможуть прирівняти обов'язки та військову службу жінок та чоловіків в армії.

"Шановні, а права чоловіків і цінність життя якась інша? У жінок залишиться унікальна відстрочка і право на звільнення – вагітність. Якщо вагітна – не мають право мобілізувати/можеш звільнитися. Але водночас декретну відпустку як право на відстрочку/звільнення плануємо надати як дружині, так і чоловіку на вибір", – зазначила Безугла.

Крім того, народна депутатка додала, що в цьому законопроєкті також йдеться і про інші важливі зміни, зокрема:

  • якщо у подружжя одна або ж дві дитини, тоді один/одна з них має право на відстрочку або звільнення від служби;
  • якщо у подружжя 3 або більше дітей, тоді обидвоє мають право на звільнення або відстрочку;
  • якщо у чоловіка під час служби народиться третя дитина, то він має право на звільнення від служби.

Зазначимо, зараз в Україні військову службу проходять 43 тисячі жінок.

Кого призвуть в наступному році

Раніше ми писали про те, які категорії українців можуть бути призвані до лав Збройних сил у 2024-му році. Зокрема, мова йде про таких осіб:

  • чоловіки, віком від 18 до 60 років, які мають досвід військової служби;
  • чоловіки, віком від 27 до 60 років без досвіду військової служби;
  • чоловіки, що були зняти з обліку, після взяття на облік у тому випадку, якщо військово-лікарська комісія визнає таких осіб придатними до проходження військової служби;
  • особи з інвалідністю віком від 18 до 60 років у тому випадку, якщо ВЛК визнає їх придатними до проходження служби (можуть служити лише за власним бажанням);
  • особи, які мають право на відстрочку від мобілізації та визнані придатними (проходити військову службу можуть лише за власним бажанням).

Також слід зазначити, що за добровільною згодою проходити військову службу в лавах ЗСУ чи інших військових формуваннях можуть жінки.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що таке публічна повістка. Також ми розповідали, які особи мають право на перетин державного кордону під час воєнного стану.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.