UA RU

Страшні цифри: скільки українців зникли безвісти через повномасштабну війну

В Україні з квітня 2023 року функціонує Єдиний реєстр зниклих безвісти за особливих обставин

Фото: УНІАН

Родина українського військового

Фото: УНІАН

Станом на зараз наявна проблема щодо ідентифікації тіл, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях або у зоні проведення бойових дій. Проте, навіть без цих даних, число осіб, що зникли безвісти з лютого 2022 року, вражає.

Про це йдеться в повідомленні пресслужби Міністерства внутрішніх справ.

"Станом на сьогодні у нас близько 28 тисяч зниклих безвісти за особливих обставин громадян, яких необхідно розшукувати. Є потреба у відборі зразків ДНК, аби порівнювати цю інформацію з тими запитами, які надходять до експертних установ від сімей осіб, що шукають своїх родичів", — заявив заступник МВС Леонід Тимченко на зустрічі з представниками Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти.

До того ж існує проблема обміну тіл з країною-агресором.

Генеральна керівниця МКЗБ Кетрін Бомбергер відзначила, що в наш час найважливішим завданням є "усунення розбіжностей в роботі всіх органів державної влади та установ, які займаються питанням зниклих безвісти осіб".

Скільки українців гине щодня на війні

Як ми розповідали раніше, за даними ООН, в Україні з лютого по липень 2023 року щодня гинуло приблизно по шість мирних жителів. Водночас по 20 цивільних кожного дня зазнавали поранень.

За пів року повномасштабної війни в нашій країні через злочинні дії ворога:

"Більшість жертв, 86 відсотків, були на території, контрольованій урядом, і, отже, ймовірно, були наслідком атак, здійснених РФ", – сказала Даніель Баррель.

РФ готується до мобілізації на окупованих територіях

У Росії людських ресурсів вистачає тільки для оборони загарбаних територій, натомість ворогу бракує військових для проведення наступальних дій.

За словами міського голови Мелітополя Івана Федорова, окупанти створили три "добровольчих загони", в тому числі Судоплатова, та козачі війська. До того ж вони проводять масовий облік призовників, військовозобовязаних, працівників медичної та комунальної сфери.

"Також пропонують підписувати контракти на військову службу, щоб якось поповнити ряди тих людей, яких вони втрачають на Запорізькій лінії фронту. Тож цей процес точно розпочався. Але після інвентаризації мобілізаційного складу, точно розпочнеться повноцінна мобілізація", — повідомив Федоров.

Заступник голови Бердянської районної ради Віктор Дудукалов нагадав, що минулоріч на Донеччині та Луганщині росіяни "просто пакували чоловіків в буси та відвозили на передову". Саме тому український уряд закликає покидати окуповані території.

Він також зазначив, що мобілізовувати можуть не лише тих чоловіків, які отримали російські паспорти, а й тих, хто цього не зробив, адже "вулична мобілізація" не омине нікого.

З його слів, з середини 2023 року підприємства, що існують як комунальні та приватні суб'єкти господарювання в межах російської юрисдикції, повинні вести військовий облік. Підприємців, які не дотримуються цього правила, переслідують. Чоловіки будь-якого віку можуть стати на облік. Тому, де-факто, повістку можуть отримати всі чоловіки.

Нагадаємо, російські блогери збирають донати на "неочікувані" потреби. Також ми писали, що російські військові намагаються просуватися вперед за допомогою важкої техніки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі