UA RU

Україна отримала від Швеції танки Strv 122: на що здатна техніка на полі бою

Танки, які передали ЗСУ, понад 30 років були "кістяком" шведських військових, а українські танкісти вже пройшли курси із керування технікою

Фото: Міноборони Швеції. Колаж: Pro Війну

Швеція вже передала Україні 10 танків Strv 122

Фото: Міноборони Швеції. Колаж: Pro Війну

У 2023 році Швеція передала Україні 10 танків Strv 122, а також навчила екіпажі. Бойові машини вже перебувають на полі бою.

Про це розповів начальник Оперативного відділу штабу армії Швеції Матс Людвіг.

"Ми дали їм усе, що могли, хороший матеріал і хороші знання. Тепер ми бажаємо їм усього найкращого у визволенні своєї країни", – йдеться у заяві.

Зазначається, що впродовж понад 30 років ці танки становили "кістяк" шведських механізованих бригад. Тепер українська армія має у своєму розпорядженні для боротьби за звільнення своєї країни десять таких танків з танкістами, навченими шведською армією.

Характеристики танка

Stridsvagn 122 – це основний бойовий танк Швеції й ліцензійний варіант німецького Leopard2. На озброєнні у шведської армії є близько 120 одиниць такої техніки.

На Strv 122 встановлюється 120-мм гладкоствольна зброя Rheinmetall L44. Вона може вести вогонь бронебійними підкаліберними снарядами та універсальним кумулятивним. Також танк має посилене бронювання башти та оснащений системою керування вогнем від Leopard 2A5, а на додачу має лобову броню корпусу Leopard 2A6EX.

На танку встановлена французька система пуску димових гранат GALAX, що дає змогу відстрілу фугасних та спеціальних боєприпасів.

Характеристики:

Коли Швеція ухвалила рішення щодо постачання танків

За словами начальника Оперативного відділу штабу армії Швеції Матс Людвіга, 24 лютого 2023 року, у річницю повномасштабного вторгнення, було представлено політичне рішення про те, що Швеція пожертвує Україні близько десяти танків.

У штабі армії в Енчепінгу вже було проведено підготовку до такого рішення, зокрема й навчання українського особового складу на шведських танках.

Без якої найдорожчої зброї ЗСУ не обійтися

Раніше ми повідомляли, що аби перемогти у війні, потрібно багато важкого озброєння. Воно коштує великих грошей. Як розповідав радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, необхідно виснажувати постачальницький режим росіян і одночасно бити по живій силі та техніці. В цьому повинна допомогти така зброя:

Маючи необхідну кількість зброї, Україна зможе швидко отримати перевагу на полі бою та завдати нищівного удару російським окупантам.

Раніше ми писали, що США вперше передали Україні снаряди зі збідненим ураном і розповідали, яка вартість нового пакету допомоги. Також ми повідомляли, що Україні передадуть британські розвідувальні машини Scimitar.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі