Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Ціна перемоги: скільки коштує найдорожча зброя, без якої ЗСУ не обійтися (фото)

Щоб остаточно перемогти російських окупантів і вибити їх з території України, армії потрібне далекобійне високоточне озброєння

Фото: скріншот, Міноборони. Колаж: Pro Війну

Ціни на різні види зброї, що необхідні Україні для перемоги

Фото: скріншот, Міноборони. Колаж: Pro Війну

Союзники України забезпечують Збройні сили багатьма видами зброї, відправляючи в рамках пакетів військової допомоги ракети, танки, комплекси протиповітряної оборони й багато іншого. Але водночас для здобуття максимальної переваги на фронті та повноцінної перемоги над окупантами нам не вистачає далекобійного високоточного озброєння. І коштує воно чимало.

Редакція сайту розповідає, якої зброї найбільше потребує українська армія та скільки вона коштує.

Зрозуміло, що чим більше зброї має армія, тим ефективніше вона протистоїть загарбникам. Але не будь-які засоби можуть кардинально змінити хід війни та домогтися повної капітуляції ворога. Як зауважив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, важливо знищити і виснажити постачальницький режим російських окупантів. Тобто мінімізувати забезпечення резервами і водночас завдавати постійних ударів.

Для того, щоб домогтися відчутних результатів на фронті, ЗСУ потрібно мати таку зброю:

  • системи залпового вогню нового покоління HIMARS;
  • зенітно-ракетні комплекси Patriot;
  • мобільні ЗРК NASAMS;
  • самохідні артилерійські установки Archer;
  • гаубиці CAESAR II;
  • ракети дальнього радіуса дії ATACMS;
  • винищувачі F-16;
  • штурмовики А-10.

Це далеко не повний список необхідного озброєння, але вказана техніка вважається однією з найкращих та ефективніших у світі. Тож поки комплекси протиповітряної оборони будуть захищати українське небо від ворожих ракет, авіація та артилерія завдаватиме нищівного удару по армії окупантів. Звісно, на забезпечення такою зброєю потрібно дуже багато фінансування.

Скільки коштує найдорожча зброя, потрібна ЗСУ

Ракети ATACMS з дальністю стрільби до 300 км призначені для використання такими установками як M142 HIMARS та M270 MLRS. Але на один снаряд потрібно витратити приблизно 1 млн доларів.

Американські реактивні системи залпового вогню HIMARS вже стоять на озброєнні нашої армії. Раніше Михайло Подоляк називав ціну одного комплексу – близько 4 млн доларів. Плюс кожна ракета обходиться в 150 тисяч доларів. А один повний залп коштує 1 млн доларів. При цьому, щоб мати перевагу на полі бою, Україні потрібно мінімум 50 HIMARS.

Американська система HIMARS
Американська система HIMARS
Фото: Defence-ua.com

Колісні самохідні гаубиці Archer з дальністю стрільби 30 км коштують від 4,5 до 5 млн доларів, а надзвичайно потужні 155-міліметрові гаубиці CAESAR II – від2,9 до 5,2 млн доларів. Водночас вони повністю цифрові, мають автоматизовані баштові установки, системи енергопостачання і бортові обчислювальні системи керування вогнем.

Cамохідні гаубиці Archer | Фото: Скриншот: Pro Гроші
Гаубиці CAESAR II | Фото: Скриншот: Pro Гроші

Cамохідні гаубиці Archer

Фото: Скриншот: Pro Гроші

Гаубиці CAESAR II

Фото: Скриншот: Pro Гроші

Довгоочікувана і життєво необхідна авіація також вимагає великих фінансових вкладень. У серпні президент Володимир Зеленський домовився з Нідерландами на постачання 42 літаків F-16. Данія також приєдналася і погодилася виділити для України ще 19 літаків. Ціна винищувача, залежно від комплектації, коливається від35 до 55 млн доларів.

Що стосується американського броньованого штурмовика A-10, за нього потрібно віддати приблизно 19 млн доларів.

Винищувачі F-16 | Фото: Скриншот: Pro Гроші
Штурмовик A-10 | Фото: Скриншот: Pro Гроші

Винищувачі F-16

Фото: Скриншот: Pro Гроші

Штурмовик A-10

Фото: Скриншот: Pro Гроші

Комплекс NASAMS може збивати бойові та розвідувальні літаки, крилаті та балістичні ракети, безпілотники тощо. Вартість одної батареї сягає 100 млн доларів, і ще по 1 млндоларів коштує кожен снаряд. Плюс у суму не входять витрати, необхідні на транспортування, навчання, обслуговування, запасні частини тощо.

Комплекс NASAMS
Комплекс NASAMS
Фото: Скриншот: Pro Гроші

Системи Patriot можуть одночасно виявляти понад 100 повітряних цілей. Але вартість пуску однієї ракети становить 3 млн доларів. Якщо говорити про постачання 9 батарей з чотирма пусковими установками кожна, то ціна наблизиться до 9 млрддоларів.

Системи Patriot
Системи Patriot
Фото: Міноборони ФРН

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українське небо під надійним захистом і розповідав, скільки коштує та що відомо про ЗРК IRIS-T SLS. Також ми повідомляли, скільки коштує потужна система ППО SAMP/T.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.