UA RU

Мобілізація VS рекрутинг: в чому головна відмінність

Рекрутинг та мобілізація мають спільну мету, однак це різні процеси для залучення спеціалістів до ЗСУ

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

В чому перевага рекрутингу

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Рекрутинг не може замінити мобілізацію, оскільки повністю покрити потреби армії неможливо. Це паралельний процес, який у Міноборони вважають перспективним.

Про це йдеться в сюжеті TCH.ua.

Рекрутинг до Збройних Сил України – це добровільний вступ громадян до лав армії. Він є альтернативою мобілізації, яка є обов’язковою для громадян України у разі воєнного часу або загрози його виникнення.

У листопаді 2023 року Міноборони України уклало меморандуми з платформами з пошуку роботи, такими як WORK.UA та LOBBY X. Завдяки цьому військові підрозділи можуть розміщувати вакансії на цих платформах.

За два місяці співпраці на платформах було розміщено понад 2 тисячі вакансій у ЗСУ. На них надійшло понад 37 тисяч резюме.

Найбільшу популярність мають вакансії у штабних підрозділах, ІТ-відділах, у підрозділах безпілотної авіації та пресслужби. Також є попит на медичних працівників, кухарів та вибухотехніків.

У Міноборони наголошують, що рекрутинг – це винятково контракт до кінця особливого стану. Це договірні відносини між людиною, яка йде служити, та військовою частиною, якій вона потрібна. Тому командир теж контролює весь процес від початку до кінця.

Якщо військову частину з якихось причин не вдасться укомплектувати фахівцями за необхідною спеціальністю, то контракт з рекрутом буде розірвано.

У міністерстві вже анонсували запуск Агенції рекрутингу. Ця агенція має вирішити всі непередбачувані перешкоди, які зараз виникають перед тими, хто вирішив свій цивільний фах задіяти у війську задля перемоги.

На яких спеціалістів "полюватиме" Міноборони

Раніше ми писали, що компанії з пошуку роботи, такі як Work.ua та LOBBY X, співпрацюють з Міністерством оборони України, щоб допомогти Збройним Силам України залучити необхідних професіоналів.

Наразі на платформах з пошуку роботи розміщено понад 700 вакансій від понад 100 підрозділів Сил оборони. Найпопулярнішими вакансіями є:

Найбільше вакансій розміщують підрозділи, які беруть безпосередню участь у бойових діях. Однак, військові зазначають, що "цивільні" професії також дуже потрібні армії. Вони підвищують ефективність і боєздатність ЗСУ. Наприклад, наявність хорошої адміністративної складової в підрозділі дозволяє не перейматися підготовкою документів, доставкою допомоги від волонтерів або запчастин для техніки.

Рекрутинг через платформи з пошуку роботи має ряд переваг для обох сторін. ЗСУ отримують можливість залучити мотивованих і кваліфікованих фахівців, які можуть самостійно вибрати місце служби та спеціальність. А громадяни можуть зробити свій внесок у захист України, не втрачаючи свого фаху та навичок.

Нагадаємо, раніше ми писали, що народні депутати готують доволі важливі зміни, що стосуються мобілізації в Україні. Також ми повідомляли, що нардепи хочуть прирівняти службу жінок та чоловіків в армії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі