UA RU

Рекрутинг та мобілізація: в РНБО пояснили суттєву різницю

Міноборони України співпрацює з рекрутинговими компаніями для залучення добровольців до лав Збройних сил України

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

В чому різниця між рекрутингом та мобілізацією

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Рекрутинг та мобілізація – це різні процеси, які не можна прирівнювати. Ці терміни обидва стосуються поповнення живою силою української армії та можуть відбуватися одночасно.

Про це розповів секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов в етері "Українського радіо".

Рекрутинг – це добровільний шлях, при якому людина сама вирішує, чи хоче вона воювати за свою країну. Мобілізація – це обов'язковий шлях, при якому громадян України викликають на військову службу

"Це в жодному разі не замінює мобілізацію, це два різні процеси. Це за власним бажанням. У Міноборони сьогодні вже чотири компанії, з якими співпрацює щодо рекрутингу, проте це не дорівнює процесу мобілізації. Це два різні процеси", – зауважив секретар РНБО.

Наразі Міноборони України співпрацює з чотирма рекрутинговими компаніями, які допомагають координувати процес добровільного вступу до лав армії.

Крім того, Данілов також заявив, що мобілізація жінок буде виключно на добровільній основі.

Чи може рекрутинг замінити мобілізацію

Раніше ми писали, що під час загальної мобілізації до лав Збройних сил України мобілізуються військовозобов'язані чоловіки віком від 18 до 60 років. Однак, зараз в Україні також працюють компанії, які допомагають війську набирати спеціалістів.

Представник Міністерства оборони України Ілларіон Павлюк заявив, що рекрутинг не повинен замінити мобілізацію. За його словами, це два різні процеси, які мають різні цілі.

Мобілізація є обов'язком кожного громадянина України. Вона передбачає примусовий призов до лав Збройних сил громадян, які досягли певного віку і мають певну військово-облікову спеціальність.

Рекрутинг, навпаки, є добровільним вступом до лав Збройних сил. Він передбачає, що людина сама вирішує, чи хоче вона воювати за свою країну.

Павлюк зазначив, що рекрутинг є додатковим інструментом для посилення Збройних сил України. Він дозволяє залучити до війська людей з певними навичками та досвідом.

Результати рекрутингу до лав Збройних сил України можна буде оцінювати лише приблизно через два місяці. Однак, вже й зараз від громадян України надходять численні заявки та відгуки щодо такого способу залучення до війська.

Нагадаємо, раніше ми писали, що думають військові про зміни щодо мобілізації. Також ми повідомляли, що нардеп Тищенко поскаржився на працівників ТЦК та СП.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі