Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Рекрутинг до ЗСУ – чи може він замінити мобілізацію

Міністерство оборони України співпрацює з рекрутинговими компаніями, які допомагають обрати спеціалістів на військову службу

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook, УНІАН. Колаж: Pro Війну

Рекрутинг до ЗСУ

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook, УНІАН. Колаж: Pro Війну

Під час загальної мобілізації до війська мобілізують військовозобов'язаних чоловіків, віком від 18 до 60 років. Проте, зараз в Україні також працюють компанії, які допомагають війську набирати спеціалістів. Однак, рекрутинг наврядчи замінить мобілізацію.

Про це розповів представник Міністерства оборони України Ілларіон Павлюк в ефірі Радіо Свобода.

Рекрутинг замість мобілізації

Павлюк розповів, що зараз в Україні люди нерідко плутають поняття рекрутингу та мобілізації. Одні вважають, що це фактично одне й те саме, інші притримуються думки, що рекрутинг повинен замінити мобілізацію. Однак, за словами Павлюка, це зовсім неправильно.

"Це не так, що ми запровадимо рекрутинг, а значить тепер підуть воювати тільки ті, хто хочуть. Важливо розуміти, що захищати країну – це обов'язок кожного громадянина. І рекрутинг не створений для того, щоб хтось не пішов у військо, він створений для того, аби ті, хто хоче воювати, змогли обрати вигідні для себе умови та спеціальності", – сказав він.

Крім того, Павлюк зазначив, що результати рекрутингу до лав Збройних сил можна буде оцінювати лише приблизно через два місяці. Однак, вже й зараз від громадян України надходять численні заявки та відгуки щодо такого способу залучення до війська.

Покарання за ігнорування повістки

Раніше ми писали про те, що адвокатка Тетяна Даниленко розповіла, яке покарання можуть отримати військовозобов'язані чоловіки в Україні у тому випадку, якщо вони проігнорують повістку.

Так, з її слів існує два випадки:

  • у випадку, якщо військовозобов'язаний чоловік після отримання повістки на відправку не з'явився до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, йому загрожуватиме адміністративна відповідальність. Зокрема, порушника будуть карати за статтею 210-1 Кодексу України про адміністративні порушення (розмір штраф від 1 700 гривень і до 3 400 гривень).
  • у випадку, якщо така особа порушила законодавство про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, тоді її можуть затримати працівники поліції, згодом цю особу можуть також доставити до військкомату.

"Якщо вас зупинили на вулиці, за кермом тощо, та без процедури вручення повістки, силоміць саджають до службового транспорту під приводом перевірки даних у ТЦК, викликайте поліцію по лінії 102, по можливості зафіксуйте подію на відео або попросіть про це перехожих, які є свідками. Надалі неправомірність дій буде набагато легше довести, такі докази стануть у пригоді", – сказала Даниленко.

Також слід додати, що ці дії можуть бути здійснені лише за наявності доказів, що особа в дійсності порушила законодавство.

Нагадаємо, раніше ми писали, що думають військові про зміни щодо мобілізації. Також ми повідомляли, що нардеп Тищенко поскаржився на працівників ТЦК та СП.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.