UA RU

Важливо знати: чим відрізняється служба в ТрО, за контактом та мобілізація

Розуміння відмінностей між різними видами військової служби в Україні, допоможе військовозобов'язаному зробити правильний вибір щодо того, як він захищатиме країну

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Види військової служби

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

В Україні існують різні види служби, кожна з них має свої особливості та умови проходження. Зокрема, є суттєва різниця між службою в ТрО, службою за контрактом та мобілізацією.

Про це зазначено в статті 23 Закону України "Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку".

Види військової служби

Згідно із законодавством існують такі види військової служби:

Різниця між мобілізацією та службою за контактом

Мобілізація та служба за контрактом мають майже ідентичні умови проходження, однак їхня різниця полягає у:

Контрактна служба є добровільною і триває від кількох років доти, поки військовий сам не виявить бажання звільнитися. Натомість мобілізація – це призов військовозобов’язаного до лав Збройних Сил під час особливого періоду чи воєнного стану.

Служба в ТрО

Служба в ТрО поєднує підстави для початку служби мобілізації та служби за контактом. Тобто охочу можуть приєднатися до ТрО:

Важливо зауважити, що добровольці в лавах територіальної оборони не вважаються військовослужбовцями та можуть припинити службу у будь-який момент.

Крім того, до підрозділів ТрО належать:

Кого можуть мобілізувати у березні

Раніше ми писали, що в Україні ще не ухвалили законопроєкт, що вносить зміни до процедур мобілізації. Отже, відповідно до чинного законодавства, військовозобов'язаними вважаються:

Важливо зазначити, що значна кількість чоловіків в Україні матимуть можливість добровільно приєднатися до мобілізації за власним бажанням. Зокрема, це стосується чоловіків віком від 18 до 27 років, які не мають досвіду військової служби.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як чоловіки можуть виїхати за кордон з дружинами. Також ми повідомляли, хто може супроводжувати за кордоном осіб з інвалідністю.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі