Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація в Україні: кого відправлять на фронт у березні

Значна кількість чоловіків підлягають мобілізаційним процесам у березні 2024-го року

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Кого відправлять на фронт у березні

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

В Україні існує декілька категорій чоловіків, які підлягають мобілізації. Такі особи проходять військову підготовку, після чого їх відправляють на фронт.

Розповідаємо, кого призвуть на службу у березні.

Мобілізація у березні

Наразі в Україні не було прийнято законопроєкт, що стосується змін у мобілізаційних процесах. Тому, згідно з нормами, що прописані в чинному законодавстві, військовозобов'язаними вважаються:

  • чоловіки, віком від 18 до 27 років з бойовим досвідом;
  • чоловіки, віком від 27 до 60 років з або без бойового досвіду;
  • чоловіки, що були зняті з обліку, однак, їхня причина зняття вже не актуальна;
  • чоловіки, що вважаються непридатними у мирний час та обмежено придатними у воєнний час;
  • чоловіки, що були виключені з військового обліку, але не засуджені за тяжкі злочини.

При цьому, значна кількість чоловіків в Україні матимуть право на добровільну мобілізацію від призову. Зокрема, мова йде про чоловіків, віком від 18 до 27 років, які не мають досвіду проходження військової служби. Такі чоловіки можуть опинитися в лавах Збройних сил України лише за власним бажанням.

Неявка після повістки

Раніше у Асоціації правників України повідомили, що для чоловіків, які після отримання повістки ухиляються від мобілізаційних процесів передбачено доволі серйозне покарання.

"За наявності доказів, навіть усного попередження від керівника територіального центру комплектування, не можна виключати ризику притягнення до кримінальної відповідальності у вигляді штрафу на суму від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100 – 8500 гривень) або виправних робіт на термін до одного року", – йдеться у повідомленні.

Однак, якщо військовозобов'язаний пройшов військово-лікарську комісію та отримав мобілізаційне розпорядження, він повинен обов'язково з'явитися до ТЦК. У випадку, якщо особа проігнорує повістку, їй буде загрожувати більш серйозне покарання. Зокрема, тут мова йде про позбавлення волі терміном від 3 до 5 років.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як чоловіки можуть виїхати за кордон з дружинами. Також ми повідомляли, хто може супроводжувати за кордоном осіб з інвалідністю.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.