Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Зміни в мобілізації: Зеленський зробив важливу заяву

Президент України висловився про мобілізаційні процеси в країні, зазначивши, що з цим треба навести порядок

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook, Володимир Зеленський/Facebook. Колаж: Pro Війну

Заява Зеленського щодо мобілізації

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook, Володимир Зеленський/Facebook. Колаж: Pro Війну

Володимир Зеленський нещодавно зробив заяву, яка стосується призову чоловіків на службу. Зокрема, на його думку, насамперед треба покращити ротацію військових, адже багато чоловіків не були на фронті й досі.

Про це він заявив під час форуму "Україна. Рік 2024".

Зміни в мобілізації

В рамках проведення форуму президент відповів на велику кількість запитань. Зокрема, у глави держави поцікавилися, що можна зробити з юристами, а також експертами, які в соціальних мережах дають поради, як можна ухилитися від призову. На що Зеленський сказав, що з сучасними технологіями боротися важко.

Крім того, глава держави висловився і про ротацію. Він заявив, що в цьому питанні потрібно навести порядок, адже зараз є чимало військовослужбовців, які за час повномасштабної війни жодного разу не були на фронті. Це питання, на думку президента, потрібно врегулювати.

Також Володимир Зеленський згадав і про демобілізацію військових строкової служби (деякі з них виконують свої обов'язки вже понад 3 роки). На його думку, звільнити таких осіб – це абсолютно правильне рішення.

Військовий облік в Україні

Раніше ми повідомляли, що на військовому обліку в Україні стоять дві категорії громадян, зокрема:

  • на обліку військовозобов'язаних перебувають чоловіки, віком від 27 до 60 років, без або з досвідом проходження військової служби, а також чоловіки, віком від 18 до 27 з обов'язковим досвідом проходження військової служби в лавах Збройних сил чи інших формувань. Їх можуть мобілізувати до армії;
  • на обліку призовників стоять юнаки, віком від 16 років (у рік виповнення 17 років). Вони обов'язково проходять медичну комісію, а після цього їм дають приписку до призовної дільниці. Таким чином, вони отримують статуси призовників, адже мають проходити строкову службу. Проте, під час загальної мобілізації та воєнного стану в Україні скасовано строкову службу. Відповідно, чоловіків, віком від 18 до 27 років, зараз до війська не призивають (за виключенням осіб, що мають досвід проходження військової служби).

Крім того, мобілізації також не підлягають жінки.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як військовозобов'язані повинні проходити військово-лікарську комісію в Україні. Також ми повідомляли, хто має право вручати повістки під час воєнного стану.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.