Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Ефективність на фронті: як самостійно обрати підрозділ та професію в ЗСУ

Загальна мобілізація в України триває з початку повномасштабного вторгнення, однак ті, хто не хочуть чекати призову, можуть обрати собі спеціальність в ЗСУ самостійно

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Як самостійно обрати спеціальність в ЗСУ

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Найчастіше ТЦК та СП відправляють призовника в підрозділ, де не вистачає людей. Однак, військовозобов’язаний може знайти вакансію в бажаний підрозділ та працювати там.

Про це розповів військовий офіцер і колишній журналіст Андрій Качор.

З його слів, військовозобов’язаний може попросити в представників ТЦК та СП самостійно обрати собі підрозділ, в якому чоловік буде ефективним.

Кожен може знайти собі професію в ЗСУ, спираючись на свої знання та вміння. Отримати бажану посаду буде простіше, якщо вона є затребуваною.

Наприклад, якщо призовник до армії працював з інформацією та монтажем відео, то ці навички знадобляться і на фронті.

Так само можна обрати професію, якій не потрібно довго вчитися. Наприклад, щоб отримати посаду оператора БпЛА, потрібно лише пройти курси та одержати сертифікат. Працевлаштування призовнику майже гарантоване, адже оператори дронів в українській армії наразі в дефіциті.

Професії, які гарантують відстрочку від мобілізації

Раніше ми писали, що відстрочка від мобілізації — це тимчасове звільнення від військової служби. Вона гарантується законом, але для її отримання необхідно мати документи, які її підтверджують.

До категорій осіб, які мають право на відстрочку, належать:

  • народні депутати;
  • представники деяких професій, зокрема, поліцейські, працівники органів управління, військових частин, СБУ, розвідки, Нацгвардії, ДПСУ;
  • співробітники Державної служби України з надзвичайних ситуацій;
  • власники броні (списки осіб, які не підлягають призову на військову службу, затверджуються відповідними органами влади);
  • науковці та викладачі вузів, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, а також вчителі шкіл, які працюють не менше ніж на 0,75 ставки.

Важливо пам'ятати, що відстрочка від мобілізації не дає права на виїзд за кордон.

Як хочуть розв'язувати проблему нестачі кадрів

Раніше ми писали, що в Україні вже понад півтора року триває загальна мобілізація, але зараз перед країною стоїть гостра проблема нестачі кадрів.

"Зараз проблема мобілізації стоїть навіть гостро, ніж нестача снарядів", – зазначив секретар комітету парламенту з питань нацбезпеки Роман Костенко.

Зі слів парламентарія, який зараз перебуває на передовій, після зміни військкомів мобілізація пішла на спад. Костенко вважає, що ситуація критична і вимагає негайного втручання, інакше можуть виникнути серйозні проблеми.

Він зауважив, що політичне керівництво країни має прийняти непопулярні рішення, наприклад, зменшити вік мобілізації.

Раніше ми пояснювали, чи реально отримати військовий квиток, якщо не служив в армії. Також ми розповідали, яку роль відіграє військовий квиток під час працевлаштування.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.