Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Хто такі колаборанти? Як повідомити про зрадників, які співпрацюють із Росією

Українці подали вже понад 10 тисяч заяв до чат-бота "єВорог" на людей, які здійснюють колабораційну діяльність та допомагають Росії

Фото: СБУ

За колабораціонізм загрожує до 15 років позбавлення волі

Фото: СБУ

Колаборанти – це громадяни, які під час повномасштабної війни свідомо та добровільно співпрацюють із країною-агресором. Таким чином ці люди завдають величезної шкоди власній державі.

Про це йдеться в повідомленні Міністерства юстиції України.

Хто такі колаборанти

Таким чином, колаборантами вважають українців, які:

  • беруть участь у бойових діях на боці Росії;
  • свідомо здають ворогові важливі локації, а також місцевих підприємців та активістів;
  • підривають довіру до представників місцевої влади, активно допомагають окупантам;
  • проводять так звані "вибори" та "референдуми" на тимчасово окупованих територіях;
  • публічно заперечують агресію Росії проти України;
  • закликають до повалення незалежності нашої держави.

У Міністерстві внутрішніх справ пояснили, що ув’язнення загрожує громадянам, які, наприклад, передали ворогові інформацію про бійців ЗСУ або ж про представників влади, про їхнє місцеперебування, надавали армії Росії житло чи забезпечували їх їжею.

Водночас варто знати й про те, "якщо людина опинилась під російською окупацією, і продовжила виконувати свої обов’язки без шкоди для України або під страхом смерті – це не означає, що вона колаборант".

Яке покарання передбачене за колабораціонізм

Згідно зі статтею 111–1 Кримінального кодексу України існують такі види покарання за колабораційну діяльність:

  • публічні заперечення агресії Росії та окупації територій України, заклики до співпраці з ворогом караються позбавленням права обіймати певні посади на 10-15 років;
  • добровільне зайняття українцями не керівних посад в окупаційних "органах влади" позбавлення права обіймати певні посади на 10-15 років з можливістю конфіскації майна;
  • пропаганда в закладах освіти передбачено виправні роботи до 2 років або арешт до 6 місяців, або позбавлення волі до 3 років;
  • передача матеріальних ресурсів військам Росії, господарська діяльність у взаємодії з ворогом та фейковими "органами влади" штраф до 170 тис. грн або позбавлення волі на строк від 3 до 5 років;
  • добровільне зайняття громадянином України керівних посад в окупаційних "органах влади, участь в організації та проведенні фейкових виборів/референдумів позбавлення волі на строк від 5 до 10 років. Однак, людям, які під примусом російських військових прийшли на виборчі дільниці покарання не загрожує;
  • організація та проведення різних політичних заходів на підтримку ворога позбавлення волі на строк від 10 до 12 років;
  • добровільна участь у незаконних збройних формуваннях Росії, допомога у проведенні бойових дій проти ЗСУ позбавлення волі на строк від 12 до 15 років.

Як повідомити про колаборантів

Повідомити про те, що певна людина помічена на колабораціонізмі, можна до чатбота "єВорог". Станом на зараз наші громадяни вже надіслали 10 тисяч таких заяв.

Для того, аби надати інформацію про колаборанта, варто перейти в "єВорог" за посиланням або з головного екрана в застосунку "Дія".

"Будьте обережними. Надсилайте інформацію тільки тоді, коли впевнені у своїй безпеці. Видаляйте кадри окупантів та листування з чатботом, а також не обговорюйте телефоном переміщення техніки росіян", – попередили українців.

Що роблять зрадники, аби не потрапити до рук ЗСУ

Як ми зазначали раніше, зрадники України, які перейшли на сторону Росії, на тимчасово окупованих територіях, вирішили подбати про свою "долю". У Маріуполі вони почали продавати довідки нібито про участь у партизанському русі, розповів радник мера міста Петро Андрющенко.

Коштує підроблений папірець від 1 000 до 2 000 тисяч доларів.

За словами радника мера Маріуполя, новий бізнес з оформлення липових довідок організували "в надії врятуватися від неминучої відплати за свої діяння".

Раніше ми писали, чому росіяни скуповують житло в Маріуполі та що їх чекає. Також ми повідомляли, що маріупольці скаржаться на відсутність зарплат та серйозну злочинність.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.