Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Нові правила отримання статусу УБД — що пропонують змінити

У парламенті зареєстрували законопроєкт, який пропонує дозволити оформлення статусу учасника бойових дій швидко та в режимі онлайн

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Рада пропонує спростити правила оформлення статусу УБД

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Верховна Рада хоче значно спростити життя для деяких військовослужбовців. Зокрема, нардепи пропонують запровадити спрощене набуття статусу учасника бойових дій (УБД) – щоб процедура тривала не більше 6 днів та відбувалась онлайн.

Відповідний законопроєкт №9681 вже зареєстрували.

Згідно з текстом документа на сайті парламенту, пропонується, що для отримання статусу УБД відправляється бойовий наказ командира військового формування про направлення до району проведення воєнних дій, який він зобов’язаний надіслати до Єдиного державного реєстру ветеранів війни протягом трьох днів.

У реєстрі також за три дні має бути оформлена електронна особова картка учасника бойових дій, яка міститиме унікальний персональний електронний ідентифікатор (QR-код). Ця картка буде надіслана на мобільний телефон військовослужбовця. За допомогою нього можна буде підтвердити право на користування гарантіями, передбаченими для учасників бойових дій та членів їх сімей.

"Закон має захищати українських героїв. Понад 850 тисяч бійців, які досі не отримали посвідчення через складну заплутану бюрократичну процедуру, нарешті отримають свій заслужений статус. Тепер їм не доведеться стояти в довгих чергах, завантажувати командування та принижуватися, аби отримати папірець-дозвіл", – заявив один з авторів законопроєкту, колишній президент України Петро Порошенко.

Пропонується, що за бажанням військовослужбовця Держреєстр зможе надати посвідчення у паперовому вигляді. Персональний електронний ідентифікатор та посвідчення мають однакову юридичну силу.

Статус учасника бойових дій набуватиметься від моменту створення електронної особової картки.

Статус УБД дозволили отримати ще одній категорії українців

Як ми писали раніше, Кабінет міністрів 11 липня дозволив оформлювати статус учасника бойових дій захисникам, які воювали поза складом бойових підрозділів. Статус УБД зможуть оформлювати громадяни, які з 24 лютого 2022 року по 25 березня 2022 року захищали територію України від російських окупантів у складі:

  • добровольчих формувань у взаємодії із ЗСУ, МВС, Держприкордонслужбою, Національною поліцією, Нацгвардією, СБУ;
  • іншими утвореними відповідно до закону військовими формуваннями та правоохоронними органами, або згідно з Законом України "Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України".

При цьому для отримання статусу УБД потрібно зібрати низку документів, список яких можна переглянути за посиланням.

Раніше ми писали про те, як відновити посвідчення УБД. Також ми розповідали, які додаткові пільги запровадили для родин учасників УБД.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.