Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Право на демобілізацію: хто та коли зможе звільнитися зі служби

Деякі військові перебувають на фронті з початку повномасштабного вторгнення та потребують відпочинку

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Чи можлива демобілізація військових

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

До проєкту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку планують внести правку щодо демобілізації деяких військових. Однак, для цього депутати Верховної Ради України мають отримати дані від Генштабу Збройних сил.

Про це розповів народний депутат, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв, пише сайт "Факти".

З його слів, у відповідному документі нардепи можуть затвердити демобілізацію тих військових, які відслужили 36 місяців. Водночас 3 роки на передовій і такий самий термін у тилу значно відрізняються. Саме тому ймовірне нововведення розглядатимуть додатково.

Натомість парламент не може затвердити цю норму без даних від Генштабу. Керівництво Збройних сил України має надати ВРУ розуміння того, скільки людей можна демобілізувати, щоб не провалився фронт.

Тобто для прийняття демобілізації військових, які пробули на фронті від 36 місяців, ВРУ має спиратися на конкретні цифри від Генштабу.

Які зміни будуть в законопроєкті

Раніше ми писали, що депутати Верховної Ради у першому читанні проголосувати за законопроєкт щодо посилення мобілізації. Однак, документ будуть доопрацьовувати, адже він містить чимало суперечливих норм. Серед нововведень Кабмін пропонує:

  • чіткий термін служби під час воєнного стану;
  • звільнення від служби для всіх чоловіків з інвалідністю;
  • додаткова відпустка для військових, яких було звільнено з полону;
  • можливість оновити власні дані в онлайн-режимі;
  • можливість переїжджати в інші міста без дозволу ТЦК та СП;
  • обов'язкова військова підготовка протягом 2-3 місяців для всіх, кого призивають на службу;
  • скасування строкової служби та введення базової військової підготовки.
  • скасування відстрочки для державних службовців;
  • облік для всіх українців;
  • покращення грошового забезпечення та додаткових винагород.

Варто зауважити, що до документа внесли понад 4000 правок, а парламент планує його затвердити другому читанні не менш як через місяць.

Нагадаємо, Володимир Зеленський підписав закон про демобілізацію строковиків. Також ми писали, хто ухвалюватиме остаточне рішення щодо демобілізації військових після 36 місяців служби.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.