Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Престижність професії захисника України: якою буде служба в армії після війни

У Кабміні розповіли, що в першу чергу хочуть змінити в українській армії та хто стане її основою, чому варто відмовитися від призову

Фото: Генштаб ЗСУ, Міноборони. Колаж: Pro Війну

Після війни хочуть скасувати призов в армію

Фото: Генштаб ЗСУ, Міноборони. Колаж: Pro Війну

Після завершення повномасштабної війни проти Росії, Україна відмовиться від призову в тому вигляді, як він існував раніше. Цього вимагають стандарти НАТО.

Про це розповів прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Український чиновник каже, що першочергове завдання – це завершити перехід Сил безпеки та оборони України на стандарти НАТО в усіх аспектах: від техніки та зброї до планування і аналізу.

Прем'єр уточнив, що після завершення війни Україна відмовиться від призову в тому вигляді, як він існував раніше.

"Основою оборони стане професійна армія. Одночасно буде створено два компоненти резерву. Всі військовозобов’язані будуть постійно проходити обов’язкові навчання за визначеними військовими спеціальностями", – повідомив деталі Шмигаль.

Ще один компонент Нової української армії, за словами урядовця, це розвиток військово-промислового комплексу (ВПК). Він зауважив, що Україна вже активно нарощує виробництво зброї та техніки, запускає нові програми та проєкти.

Також глава уряду зазначив, що приватний бізнес має стати повноцінним партнером держави у воєнно-промисловому комплексі.

"Буде створена нова система оборонних закупівель, яка включатиме активну взаємодію з міжнародним партнерами та довгострокове бюджетне планування", – пояснив Шмигаль.

Крім того він зауважив, що влада обговорює питання військово-патріотичного виховання та розбудови системи національного спротиву.

Строкова служба в Україні

Вперше своє бачення щодо майбутнього української армії прем’єр Шмигаль озвучив у вересні 2022 року. Тоді він заявив, що всі громадяни, щонайменше всі чоловіки, мають бути військовозобов’язаними, а також мають проходити відповідні курси.

Також він зазначив, що сучасна війна показала, що чоловіки в певному віці мають проходити просто підготовчі курси 2-3 місяці, а впродовж життя, кожні 10 років з певним інтервалом проходити такі 2-3-місячні навчальні курси.

Багато людей мають бойовий досвід: які наслідки

Великий бойовий досвід українських військових автоматично не зробить Збройні сили найпотужнішою армією без проведення реформ, вважає експерт Віктор Кевлюк.

"Наявність великої кількості фахівців із бойовим досвідом загалом не дає нам багато. Ірак мав величезну кількість таких фахівців — вісім років воював з Іраном. Потім провів успішну операцію проти Кувейту. Де сьогодні Збройні сили Іраку? Війна в Афганістані тривала з 1978 року. Там є бойові фахівці?", — риторично запитує Кевлюк.

На його думку, під час формування ЗСУ повоєнного часу Генштаб міг би звернути увагу на військових, які пройшли закордонне навчання за стандартами НАТО й опанували західні озброєння. Їх варто заохочувати лишатися на контрактній службі, щоб вони стали ядром нового українського війська.

Окрім того, держава має покращувати соціальний захист військовослужбовців, сприяти зростанню престижу професії військового в суспільстві, а не лише посилювати кримінальну відповідальність, каже інший експерт Андрій Риженко.

"Коли ця війна закінчиться, українці потребуватимуть армії, яка буде здатною не допустити, щоб росія знову прийшла... Цей цикл може повторитися через шість місяців або шість років. Це те, про що ми маємо думати, окрім нинішньої війни. І ми думаємо", — наголошувала заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд.

Раніше ми розповідали про те, що ще одній категорії українців почали оформляти статус УБД. Також ми писали, що статус УБД будуть присвоювати за новими правилами.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.