Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Реєстрація волонтерської організації під час війни: про які "підводні камені" варто знати

Перед людьми часто постає питання щодо того, як заснувати волонтерську організацію відповідно до чинного українського законодавства

Фото: Генштаб ЗСУ, Українська армія. Колаж: Pro Війну

Волонтери різними способами допомагають бійцям ЗСУ

Фото: Генштаб ЗСУ, Українська армія. Колаж: Pro Війну

Під час повномасштабної війни багато українців намагаються підтримати українських військових. Люди часто вирішують займатися волонтерською діяльністю.

Що роблять волонтери

За даними експертів, волонтери різними способами допомагають бійцям ЗСУ, а саме:

  • організовують збір коштів;
  • закупляють необхідні товари;
  • допомагають з перевезеннями тощо.

Часто перед людьми постає питання про те, як правильно заснувати власну волонтерську організацію, аби ефективніше працювати відповідно до чинного законодавства.

Які форми організації обирати

Юрист Анатолій Пашинський каже, що найкраще для волонтерства обирати такі форми:

  • благодійна організація (БО);
  • громадське об’єднання (ГО).

Відмінність цих організацій полягає в основній меті:

  • БО націлена на благодійну діяльність;
  • ГО — на об’єднання зусиль для розв'язання певних питань.

Для чого потрібен статус неприбутковості

Після реєстрації благодійної чи громадської організації слід обов’язково отримати статус неприбутковості – він дозволить не платити податок на прибуток із зібраних на допомогу ЗСУ коштів.

Включення до Реєстру неприбуткових організацій є додатковою процедурою, що здійснюється місцевими управліннями ДПС на підставі окремої заяви. Для отримання позитивного рішення ДПС статут організації має відповідати вимогам п. 133.4 Податкового кодексу України.

Як отримати право на збір коштів

Варто знати, що не кожна БО має право збирати гроші на потреби ЗСУ та купляти необхідні їм речі. Для цього в статуті має бути прописана така сфера благодійної діяльності, як "сприяння обороноздатності та мобілізаційній готовності країни, захисту населення у надзвичайних ситуаціях мирного і воєнного часу" (п. 15 ч. 2 ст. 3 Закону "Про благодійну діяльність та благодійні організації"). Формулювання статуту, яке дозволяє БО займатись "усіма визначеними законом сферами благодійної діяльності", також вважається прийнятним.

Чи можна громадському об’єднанню займатися благодійністю

Для того, аби вести таку діяльність, слід закріпити цей напрямок у статуті ГО. Варто звернути увагу, що благодійність має бути визначена не як основна мета ГО, а лише як один із додаткових напрямів. Якщо ГО буде займатись благодійністю без відповідного положення у статуті, існує ризик втрати статусу неприбутковості та додаткового нарахування податку на прибуток.

Чи можна створити ГО під час воєнного стану

За словами експерта, створити ГО під час війни цілком реально. Такі реєстраційні дії проводять державні реєстратори, які включені Міністерством юстиції до спеціального переліку воєнного часу. Цей перелік у відкритому доступі не оприлюднювався. Натомість Кабмін розмістив контактні дані регіональних ЦНАПів, до яких можна звертатись з цих питань.

Під час воєнного стану принцип територіальності не діє, для проведення реєстраційних дій можна звернутись до будь-якого ЦНАПу в Україні.

У воєнний час документи на реєстрацію можна подавати як у класичному письмовому вигляді (де це фізично можливо), так і через електронну пошту. У разі подання документів в електронній формі їх необхідно скріплювати кваліфікованими електронними підписами заявників.

Реєстрація організації проводиться "невідкладно", але на практиці строки можуть залежати від завантаженості реєстратора і безпекової ситуації у конкретному регіоні.

Раніше ми розповідали про те, як діти допомагають ЗСУ під час війни. Також ми пояснювали, як розпізнати псевдоволонтера і врятувати свої гроші.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.