Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Розкрадання на харчах у Міноборони – які висновки аудиту Рахункової палати

ЗМІ опублікували звіт Рахункової палати, в якому йдеться про розкрадання коштів держбюджету шляхом придбання продуктів для військових за завищеними цінами

Фото: АрміяInform

Журналісти опублікувати результати аудиту щодо закупівлі харчів для військових

Фото: АрміяInform

Дані про розкрадання мільярдів гривень на придбанні продуктів харчування для українських солдатів підтвердила Рахункова палата. Дані аудиту свідчать про те, що із державного бюджету було витрачено 7,43 млрд грн.

Про це повідомляють журналісти видання "Наші гроші". Однак на офіційному сайті відомстві ці дані поки не опубліковані.

Як відомо, в кінці 2022 року оборонне відомство уклало 10 угод на придбання харчів для солдатів у 2023 року загальною вартістю 42,05 млрд гривень. Після проведення гучного розслідування щодо шалено високих цін, були підписані додаткові угоди, згідно з текстом яких вартість деяких продуктів була знижена вдвічі.

Звіт експертів стосувався першої половини 2023 року, тоді Міноборони керував Олексій Резніков.

Порівняння вартості продуктів харчування
Фото: Наші гроші

За висновками проведеного аудиту, харчі для Міністерства оборони закуплялись за набагато вищими цінами, ніж для співробітників Служби безпеки України та Національної гвардії. Зокрема, ціни на продукти, якими годували військових, були на 30% вищими за ринкові.

Добова вартість продуктів

Якщо порівнювати добову вартість продуктів харчування, отримуємо такі результати:

  • для бійців ЗСУ вартість продуктів на добу орієнтовно складала 137-144 грн;
  • для співробітників СБУ – 92,5 грн;
  • для робітників Держприкордонслужби – 95,0 грн;
  • для Головного управління розвідки – 101,6 грн;
  • для бійців Нацгвардії – 118,6 грн.

Крім того, аудитори вказали на те, що майже 410 найменувань продуктів із каталогу не мають практичного застосування при приготування їжі ні в польових умовах, ні в їдальнях.

Які продукти за "шалені" кошти купували

Згідно з даними моніторингу, найбільшу питому вагу в загальному обсязі закуплених продуктів становлять крупи, макаронні вироби, овочі, спеції й соуси, молочні й кисломолочні продукти, заморожені овочі. Найменшу: крупи швидкого розварювання, риба, м'ясо та м’ясопродукти, напої, мед, джем, шоколад.

Які продукти подорожчають у листопаді

Як розповів нашому сайту експерт Олег Пендзин, у листопаді варто очікувати на подорожчання продуктів борщового набору, тому що завершився сезонний фактор, який стримував зростання цін.

Ми вже закінчили збір врожаю і пожинається звичайне життя. Дешеві продукти та овочі щезли. Зараз ми будемо з вами переходити на той сезон, коли на ринку здебільшого будуть саме парникові продукти. Логічно, що вони коштуватимуть набагато дорожче, ніж ті, які ростуть з відкритого ґрунту, – говорить Олег Пендзин.

Крім того, у зв'язку з похолоданням, стане складніше зберігати овочі з борщового набору, а це також вплине на ціноутворення.

Раніше ми писали, які неоднозначні тендери проводились у нашій державі цього місяця. Крім того, ми зазначали, що в в Одесі хочуть витратити 42 мільйони гривень на ремонт невеликих ділянок дороги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.