Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Статус УБД та учасника війни: чим вони відрізняються

В Україні існує серйозна різниця між статусом учасника війни та статусом учасника бойових дій

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook

Відмінність між УБД та учасником війни

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook

Військовослужбовці, які захищають Україну, мають право на отримання статусу учасника бойових дій. Однак в країні також існує поняття учасника війни. Між першим та другим статусом існує доволі велика відмінність.

Про це повідомляє юристка Ario Law Firm Надія Грищенко.

Різниця між поняттями

Військова адвокатка Надія Грищенко повідомляє, що для того, щоб розібратися в цьому питанні, потрібно звернути увагу на Закон України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

"Хочу зазначити, що і УБД, і УВ є ветеранами війни. Тобто особами, які брали участь у захисті Батьківщини чи в бойових діях на території інших держав", – коментує юристка.

Також вона додала, що учасниками бойових дій вважаються особи, які виконували завдання, що пов'язані із захистом Батьківщини. При цьому, вони служили у складі військових підрозділів, ЗСУ, партизанських загонів, підпіллі не лише у воєнний, а й у мирний час.

Водночас статус учасника війни дещо відрізняється від попереднього поняття.

"Відповідно до законодавства учасниками війни визнаються військовослужбовці, які в період війни проходили військову службу у Збройних Силах колишнього СРСР, трудівники тилу, а також інші особи, передбачені Законом України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту (стаття 8 Закону)", – додала Надія Грищенко.

Також варто додати, що для учасників війни та учасників бойових дій існують окремі пільги, хоча деякі з них співпадають. Сюди слід віднести безоплатне одержання лікарських засобів, першочергове зубопротезування, першочергове обслуговування в лікувальних закладах тощо.

Рада спростила отримання статусу УБД

Раніше ми писали про те, що депутати Верховної Ради спростили отримання статусу учасника бойових дій для українських військовослужбовців. За це проголосувало 278 народних обранців.

Також нардеп Гончаренко зазначив, що його правки щодо цього законопроєкту були відхилені. За його словами, він хотів, щоб статус учасника бойових дій надавався автоматично.

Крім того, Олексій Гончаренко додав, що депутати планують розглянути ще декілька законопроєктів, які стосуються вирішення бюрократичних питань щодо статусу УБД.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, яку допомогу можуть отримати військові, що мають статус УБД. Також ми повідомляли, скільки доплачують учасникам бойових дій у 2023-му році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.