Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Україна отримає ракети Sea Sparrow — характеристика та вартість "морських горобців"

У канцелярії міністра оборони Бельгії кажуть, що найближчим часом мають намір передати нашій країні першу партію з восьми таких ракет

Фото: Вікіпедія. Колаж: Pro Війну

Вартість однієї ракети — близько $165,4 тыс

Фото: Вікіпедія. Колаж: Pro Війну

Вже дуже скоро наша країна отримає першу партію американських керованих ракет класу "земля-повітря" Sea Sparrow (Морський горобець). Ця зброя допоможе значно посилити систему протиповітряної оборони та краще захищатися від ракетних ударів країни-агрессора.

Про це повідомили в канцелярії міністра оборони Бельгії Людівін Дедондер.

У відомстві кажуть, що першу партію із восьми ракет Україна отримає від Бельгії. Раніше Дедондер заявляла про бажання посилити протиповітряну оборону України.

"Плануються нові поставки, зокрема, у сфері протиповітряної оборони, постачання боєприпасів і навчання бійців", – сказала глава Міноборони Бельгії.

Бельгія викупила ці ракети у Німеччини по 7000 євро за штуку. Раніше їх використовували на фрегатах типу "Бремен".

Sea Sparrow: які характеристики

Це американська керована ракета класу "корабель-повітря" з напівактивною радіолокаційною головкою самонаведення.

Була розроблена на початку 1960-х років на базі ракети класу "повітря-повітря" AIM-7 Sparrow, прийнята на озброєння 1976 року. Є корабельною зенітною ракетою малої дальності, використовується і для забезпечення протиракетного захисту кораблів.

Основні характеристики:

  • Довжина – 3,64 метра;
  • Діаметр – 20,3 см;
  • Розмах крил – 1 метр;
  • Дальність стрільби: мінімальна – 1,5 км, максимальна – 20-30 км;
  • Висота ураження: мінімальна – 6 м, максимальна – 15 240 м;
  • Максимальна швидкість – 3,5 Маха;
  • Стартова маса – приблизно 225 кг;
  • Система наведення – напівактивна на безперервній або імпульсній енергії доплерівського радара;
  • Силова установка – твердопаливний ракетний двигун Alliant TechSystems (Hercules) Mark 58.

На озброєння США їх прийняли у 1976 році. Вартість однієї ракети — приблизно $165,4 тис. Вони є важливою частиною ешелонованої системи протиповітряної оборони американських бойових кораблів.

ПЗРК Piorun від Польщі

Як розповідав раніше сайт Pro Гроші, сусідня країна обіцяла надати ЗСУ 100 переносних зенітно-ракетних комплексів Piorun. Про це президент Володимир Зеленський домовився під час офіційного візиту в Польщу. Перевага ППО в тому, що воно може збивати цілі на низьких висотах, зокрема безпілотники, літаки та гелікоптери. Відомо, що загальна ціна за 100 ПЗРК (без ракет) – 53,2 млн доларів.

Характеристики вражаючі: снаряди здатні підлітати до цілі на висоті від 10 до 4 000 м, їхня дальність польоту – від 500 до 6 500 м зі швидкістю до 660 м/с. Плюс ракети не летять по прямій заданій траєкторії, а зважають на тепло двигуна ворожої цілі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що танки Merkava можуть опинитися в Україні та розповідав, скільки коштують і на що здатні. Також ми повідомляли, що можуть високоточні ракети Hydra 70 та яка їх ціна.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.