Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Виплати військовим: як оформити допомогу при пораненні на фронті

Розмір допомоги залежить від наслідків поранення, яке отримав військовослужбовець, а також розміру прожиткового мінімуму

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Військові мають право на виплату від держави у разі поранення

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

У тому випадку, якщо військовий отримав поранення на фронті (кантузію, каліцтво), він має право на допомогу від держави. Гроші нараховують індивідуально, у залежності від обставин.

Про це йдеться у законі України Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та їхніх сімей.

На які виплати має право військовий

Після отримання поранення військовий має право на такі виплати:

  • грошове забезпечення військовослужбовця;
  • виплата так званих "бойових", тобто додаткової винагороди в сумі 100 тис. грн відповідно до постанови Кабміну від 28 грудня 2022 року №168;
  • одноразова грошова допомога, згідно зі ст. 16 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та їхніх сімей".

Порядок виплати "бойових"

Виплата додаткової винагороди ("бойових") здійснюється за період стаціонарного лікування військового у закладах охорони здоров’я. Також враховується час переміщення з однієї лікарні до іншої та перебування у відпустці для лікування після тяжкого поранення за висновком військово-лікарської комісії (ВЛК).

Розмір одноразової грошової допомоги залежить від наслідків отриманого поранення.

Розмір одноразової допомоги може становити:

  • 400-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, у разі встановлення військовослужбовцю інвалідності I групи. У 2023 році це 1 073 600 грн.
  • 300-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, у разі встановлення військовослужбовцю інвалідності II групи (805 200 грн у 2023 році).
  • 250-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, у разі встановлення військовослужбовцю інвалідності III групи (671 000 грн у 2023 році).

Якщо бійцю встановлять частку втрати працездатності, то максимальна одноразову грошова допомога у 2023 році становить 187 880 грн.

Як оформити допомогу

Згідно з законодавстом, для того, щоб оформити допомогу, військовому варто звернутися до начальника Центральної військово-лікарської комісії Збройних сил України чи до начальника Регіональної штатної військово-лікарської комісії.

Треба подати такі документи:

  • направлення або заяву на проведення військово-лікарняної комісії.
  • паспорт громадянина України та його засвідчену копію.
  • військовим рядового чи сержантського складу, необхідно пред'явити військовий квиток та його засвідчену копію, також довідку про проходження військової служби;
  • офіцерам – посвідчення або військовий квиток офіцера запасу та його засвідчену копію і витяг з послужного списку;
  • всі документи, які характеризують стан здоров'я війського до початку проходження військової служби, під час її проходження та після звільнення.;
  • документи військово-лікарської експертизи: свідоцтво про хворобу, довідку військово-лікувальної комісії, оригінали та їхні засвідчені копії;
  • довідку про обставини травми або її засвідчену копію та/або засвідчену копію Акта про нещасний випадок;
  • якщо військовий брав участь в АТО (ООС) – довідки військової частини про терміни безпосередньої участі в бойових діях, бойових діях на території інших країн, участі в міжнародних миротворчих операціях (ММО), ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, випробуванні ядерної зброї та їхні засвідчені копії;
  • посвідчення учасника бойових дій та його засвідчену копію.

Варто знати й про те, якщо військовий брав участь у ліквідації наслідків аварій на Чорнобильській атомній електростанції або постраждав внаслідок катастрофи, варто пред'явити відповідне посвідчення та його засвідчену копію.

Раніше ми писали про виплати сім'ям загиблих військовослужбовців та як їх отримати. Також ми розповідали, що держава має виплатити гроші бійцям, що не використали право на відпустку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.