Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Як вплинув збій у роботі "Київстару" на зв’язок з військовими: заява Гуменюк

Втрата зв’язку, яка сталася через збій роботи однієї з найбільших комунікаційних компаній, вплинула на життя кожного українця

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Чи вплинув збій "Київстару" на зв’язок з військовими

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Для військових така практика не нова. Після тогорічного досвіду з блекаутами, захисники навчилися оперативно налагоджувати зв'язок між собою.

Про це повідомила керівниця пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк в етері телемарафону "Єдині новини".

З її слів, час, коли оператори не могли працювати через нестачу енергії, став попередженням для ЗСУ. Тому у війську продумали та налагодили варіанти альтернативних можливостей комунікації.

"Зв'язок – це нерв управління військами, тому ми не відчуваємо тієї потужної хвилі втрати керування підрозділами, яку обіцяв ворог, тому що є альтернативи", — зазначила Гуменюк.

Отже, під час збою роботи "Київстару" зв’язок між військовими було швидко налагоджено, а керування підрозділів не втрачено.

Абоненти Київстару знову зі зв'язком

Раніше ми писали, що український мобільний оператор Київстар відновлює зв'язок після масштабної хакерської атаки, яка відбулася 12 грудня.

Увечері 13 грудня зв'язок частково відновився в деяких містах України, зокрема в Києві, Вінниці, Івано-Франківську, Львові, Кропивницькому та Дніпрі.

Більшість абонентів Київстару поки що мають змогу здійснювати дзвінки, але не мають доступу до мобільного інтернету. Деякі абоненти отримали доступ до усіх послуг мобільного оператора.

Фахівці Київстару продовжують працювати над тим, аби забезпечити безперебійну та повноцінну роботу мережі.

Через хакерську атаку також постраждали лінії вуличного освітлення у Львові, Сумах, Чернівцях та Рівному. Також виникли проблеми з безготівковою оплатою проїзду в громадському транспорті, роботою сирен, доступом до контакт-центрів ДТЕК та роботою частини терміналів та банкоматів ПриватБанку.

Київстар надасть своїм абонентам компенсацію за понад добу відсутності зв'язку.

Чому для абонентів Київстару недоступний нацроумінг

Також ми зазначали, що після масштабної хакерської атаки на мобільного оператора Київстар, багато абонентів намагалися перейти на мережу іншого оператора, щоб відновити зв'язок. Однак вони виявили, що сервіс національного роумінгу, який дозволяє швидко під'єднатися до мережі іншого оператора, не працює.

Причиною блокування послуги стало рішення Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій, яке було видане за запитом Служби безпеки України. Це було зроблено для уникнення перевантаження мереж інших операторів, які могли б постраждати від великої кількості абонентів Київстару.

Тим часом українців просять зберігати спокій і максимально користуватися Wi-Fi, щоб мати доступ до цифрової мережі.

Раніше ми розповідали, чому для абонентів Київстару недоступний нацроумінг. Також ми писали, хто стоїть за кібератакою на Київстар.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.