Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Звільнення військового за станом здоров'я — які виплати можна отримати

Юрист пояснив, на які види допомоги та компенсацій від держави має право військовослужбовець, який звільняється зі служби за станом здоров'я

Фото: УНІАН

Військовий має право на виплати від держави у випадку звільнення

Фото: УНІАН

Від перших днів війни багато чоловіків встали на захист Батьківщини від загарбників. Але, в тому випадку, якщо стан здоров’я захисників значно погіршився або вони отримали серйозне поранення, яке не дозволяє продовжувати брати участь у бойових діях, вони можуть звільнитися зі служби.

Правник Михайло Лобунько докладно пояснив, які саме виплати під час звільнення зі служби за станом здоров’я передбачені для військових.

На жаль, не всі військові знають про такі грошові виплати або не в курсі, як саме реалізувати своє право на них, наголосив юрист.

Які види виплат під час звільнення зв служби

За словами Михайла Лобунька, існують наступні види виплат військовим, які схвалили рішення щодо звільнення зі служби:

  • одноразова грошова допомога в розмірі 50 відсотків місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби (розмір одноразової грошової допомоги визначається шляхом множення місячного грошового забезпечення на день звільнення на кількість повних календарних років служби);
  • грошова допомога для вирішення соціально-побутових питань у розмірі місячного грошового забезпечення;
  • компенсації за всі види невикористаних відпусток за час служби;
  • одноразова грошова допомога на оздоровлення;
  • компенсація за невикористане речове майно.

Які умови отримання допомоги на оздоровлення

Варто знати про те, що допомога на оздоровлення та на вирішення соціально-побутових питань виплачується лише у випадку, якщо в рік звільнення зі служби такі види допомог не були отримані.

Крім того, у деяких випадках військовий, який звільняється за станом здоров'я, має право на додаткові виплати від держави, а саме якщо він:

  • визнаний інвалідом внаслідок захворювання, пов’язаного з проходженням військової служби;
  • має хворобу, яка є протипоказанням до проходження військової служби;
  • має сім’ю, яка потребує матеріальної допомоги.

Розмір виплат визначається в індивідуальному порядку. Виплати при звільненні за станом здоров’я виплачуються військовослужбовцю в день звільнення.

Які документи вимагають для отримання виплат

Для отримання виплат військовослужбовець повинен подати такі документи:

  • рапорт про звільнення;
  • витяг з наказу про звільнення;
  • військовий квиток;
  • довідка про стан здоров’я.

Варто знати й про те, що папорт про звільнення військовослужбовець має подати командиру військової частини не пізніше ніж за два місяці до дня звільнення. У рапорті військовослужбовець вказує підстави для звільнення та прохання про виплату йому встановлених виплат.

У якому випадку військовий може звільнитися від служби

У коментарі нашому сайту фахівчиня Адвокатського об'єднання "Діксі Лекс" Олена Бірюч перерахувала основні причини, які дають право на звільнення з військової служби:

  • звільнення зі служби за станом здоров'я (на підставі висновку ВЛК);
  • звільнення за віком;
  • звільнення через сімейні обставини та інші поважні причини (зокрема, виховання неповнолітньої дитини або ж перебування на утриманні військового 3-х або більше дітей);
  • звільнення у зв'язку з обвинувальним вироком суду.

Крім того, право на звільнення зі служби можна отримати у випадку загибелі на війні або зникненні безвісти близького родича, додала юристка.

Також ми розповідали, чоловіки з якими саме хворобами можуть бути звільнені зі служби.

Нагадаємо, раніше ми писали, кого можуть покарати за відмову від повістки. Також ми повідомляли, як можна повторно отримати військовий квиток.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.