Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Бронювання працівників – які важливі зміни готує влада

Українська влада має намір дещо змінити процедуру бронювання співробітників, у першу чергу зробити її зрозумілою та прозорою

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Броцес бронювання працівників хочуть дещо змінити

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Кабінет міністрів готує зміни в процедурі бронювання працівників. Її включать до пакету зміни у загальній мобілізації в Україні.

Про це йшлось на зустрічі із заступником міністра економіки Ігорем Фоменком, повідомила Європейська Бізнес Асоціація.

"У Міноборони готуються пакетні зміни і одна з пропозицій – оновлена процедура бронювання. Наразі вона ще не узгоджена та формується… Ідея в тому, щоб змінити підходи до бронювання – зробити їх більш зрозумілими та прозорими", – йдеться в повідомленні.

Які зміни в бронювання пропонують

Учасники зустрічі наголосили на таких "новинках" у процедурі бронювання, які мають намір запровадити:

  • електронна процедура бронювання – це буде не експериментальний проєкт (ймовірним терміном запровадження – на два роки), який діятиме паралельно із паперовим бронюванням;
  • обмеження кількості заброньований робітників до 50% військовозобов’язаних;
  • на місяць бронюватимуться ті співробітники, у кого є неточності в даних, на 6 місяців – решта;
  • працівник, який не стоїть на військовому обліку, не підлягатиме бронюванню.

Як відбувається процес бронювання працівників

Як ми розповідали, процес бронювання військовозобов'язаних триває певний період. Організація має звернутися до держорганів. Вони протягом 10 робочих днів проводять визнання підприємства критично важливим. А далі потрібно пройти інші етапи, які мають такі терміни:

  • органи держвлади протягом не більше п'яти робочих днів подають списки військовозобов'язаних, яких підприємство хоче забронювати;
  • протягом 10 робочих днів Генштаб ЗСУ має погодити ці списки та подати їх до Міністерства економіки;
  • Міністерство економіки має прийняти рішення про бронювання працівників протягом не більше п'яти робочих днів.

Також варто знати про те, що військовозобов'язані зараховуються на спеціальний військовий облік ТЦК СП протягом не більше п'яти робочих днів.

Кого заборонено бронювати

В українському законодавстві вказано дві категорії працівників, яких заборонено бронювати навіть тоді, якщо організація має підстави це зробити:

  • ті чоловіки, які не отримують бронювання через свою військову спеціальність, вказану в списку Головнокомандувача ЗСУ, який він подав до Міноборони;
  • особи, які вже мають право або отримати відстрочку від мобілізації за статтею 23 Закону про Мобілізаційну підготовку і мобілізацію.

Також Міністерство оборони заборонило бронювати чоловіків, які мають дефіцитні для ЗСУ військово-облікові спеціальності,

Раніше ми повідомляли, чи потрібно військовозобов'язаним вставати на облік за кордоном. Також ми писали, як відновити військовий квиток.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.