Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Для ухилянтів вигадали нові креативні "схеми" виїзду за кордон – в СБУ розкрили деталі

У СБУ розповіли, яким чином чоловіків незаконно переводили через державний кордон та яку "винагороду" за це просили

Фото: СБУ. Колаж: Pro Війну

СБУ викрила нові "схеми" незаконного виїзду чоловіків за кордон

Фото: СБУ. Колаж: Pro Війну

Служба безпеки заблокувала п’ять каналів нелегального перетину державного кордону чоловіками. Зловмисники допомагали їм виїжджати до країн ЄС на підставі підроблених документів.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

За інформацією відомства, серед затриманих – начальник одного з районних військкоматів у Харківській області та очільниця філії приватного університету у Рівному.

За гроші зловмисники "допомагали" своїм клієнтам виїжджати до країн ЄС на підставі підроблених документів або в обхід контрольно-пропускних пунктів.

Яка вартість незаконного перетину кордону

Вартість таких "послуг" становила від 800 до 8 тисяч доларів. Сума залежала від терміновості виїзду та наявності посередників.

Правоохоронцям вдалося запобігти незаконному переправленню за межі України понад сотню ухилянтів.

У Харківській області:

затримали начальника районного військкомату, який продавав потенційним призовникам фіктивні довідки про непридатність до служби за станом здоров’я.

Для реалізації "схеми" він залучав своїх спільників з місцевої військово-лікарської комісії, які записували клієнтам "важкі діагнози". Отриману підробку ухилянти планували використати для виїзду за кордон.

У Рівному: військова контррозвідка СБУ затримала директорку обласної філії одного із приватних університетів. За хабарі посадовиця "гарантувала" військовозобов’язаним "позачергове" зарахування до вищого навчального закладу із правом відтермінування призову.

У подальшому вона обіцяла "студентам" відправити їх за кордон під виглядом навчання у партнерському закладі освіти в одній із країн ЄС.

У Закарпатській області:

ліквідували ще два канали нелегальної міграції за межі України. У Тячівському районі зловмисник "сплавляв" ухилянтів через річку, яка проходить уздовж кордону.

Іншу схему організувала мешканка Берегівського району, яка переводила своїх "клієнтів" через кордон лісовими стежками.

В Івано-Франківській області:

викрили трьох ділків, які виводили ухилянтів за кордон через важкодоступну гірську місцевість. Зловмисникам загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Деяким чоловікам дозволили їхати за кордон

Раніше ми вже писали, що під час воєнного стану перетинати кордон дозволили новій категорії чоловіків. Зокрема, йдеться студентів та курсантів, які вчаться на авіаційних спеціальностях та не підлягають призову під час мобілізації.

Для перетину кордону студентам треба виконати дві умови:

  • не підлягати призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період;
  • вони мають потребувати практичної льотної підготовки в іноземних закладах освіти або в авіаційних школах у звʼязку із закриттям повітряного простору України.

Кому можуть скасувати відстрочку від мобілізації

Член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський нещодавно попередив, що право на відстрочку від мобілізації можуть забрати в українців, які наразі здобувають другу вищу освіту.

Він зауважив, що через повномасштабну війну в Україні побільшало абітурієнтів, яким вже за 30 років. Тому у ВР підозрюють, що у цій сфері є зловживання.

Водночас наразі жодних законодавчих змін поки не ініціювали. Рішення скасувати відстрочку для цієї категорії українців перебуває на обговоренні.

Раніше ми писали про те, що в Україні можуть мобілізувати обмежено придатних осіб. Також ми пояснювали, як зміниться процедура проходження ВЛК вже цього року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.