Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація депутатів: чи можливий такий сценарій у 2024 році

Загальна мобілізація в Україні триває з початку повномасштабного вторгнення, однак влада постійно вдосконалює цей процес

Фото: Верховна Рада України, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Корнієнко висловився про мобілізацію депутатів

Фото: Верховна Рада України, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Новий законопроєкт щодо змін в процесі мобілізації має на меті залучити до Збройних сил поліцейських і чиновників. Народні депутати України не будуть призвані на військову службу під час мобілізації, навіть якщо новий законопроєкт про мобілізацію буде прийнятий.

Таку позицію висловив перший віцеспікер Верховної Ради України Олександр Корнієнко в інтерв’ю Укрінформу.

Він пояснив, що мобілізація народних депутатів може призвести до серйозних проблем для держави:

  • парламент може припинити свою роботу, оскільки не буде достатньої кількості депутатів для прийняття законів;
  • зниження бойової ефективності Збройних Сил України, оскільки багато депутатів не мають військової підготовки.

Корнієнко також зазначив, що російська пропаганда поширює інформаційні вкиди про необхідність мобілізації депутатів. Він вважає, що Росія найбільше зацікавлена в тому, щоб український парламент не мав можливості працювати.

Проте Корнієнко не відкидає того, що депутатам потрібно опанувати базові військові навички та знання з тактичної медицини. Він пояснює це тим, що проблеми з Росією можуть закінчитися набагато пізніше, ніж каденція нинішнього складу Верховної Ради.

"Це справедливо має бути – у когось є діти, хтось інвалід, хтось поза межами віку. Виявиться, що можна призвати 200 людей. Це навіть не буде батальйон. Є аргумент, який не сподобається людям – доведеться більше платити. Зараз депутат отримує на руки близько 80 тис. грн, а отримуватиме понад 100 тис. грн, якщо воюватиме", — пояснив політик.

Зеленський висловився про вибори й депутатів, які виїхали за кордон

Раніше ми писали, що президент України Володимир Зеленський заявив, що поки що не планує звільняти депутатів, які виїхали за кордон або не дотримуються своїх обов'язків під час війни.

Зеленський пояснив своє рішення тим, що не хоче посилювати розкол у суспільстві та послаблювати країну. Він також зазначив, що не може розпустити парламент, оскільки це заборонено законодавством.

Водночас президент погодився з тим, що деякі депутати поводяться негідно і не відповідають моральним принципам. Він закликав їх змінити своє ставлення до справи та виконувати свої обов'язки. Державні діячі мають бути прикладом для суспільства, але не всі дотримуються цього принципу.

Уряд України працює над скороченням кількості чиновників. Однак, президент застеріг, що якщо чиновників стане зовсім мало, то це ускладнить управління державою.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що депутатка Мар'яна Безугла "дорікнула" кумі Зеленського. Також ми повідомляли про обшуки в іспанському маєтку колишнього військкома.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.