Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація медиків: кого з лікарів не зможуть забрати на фронт

Є цілі категорії представників даної професії, яких не заберуть до лав ЗСУ навіть під час війни

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Війну

Медики можуть служити на фронті

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Війну

В Україні триває загальна мобілізація, а медики на час воєнного стану також є військовозобовʼязаними. Загалом їх цілком можуть забрати на службу. Однак є певні виключення.

Про це пише Медична справа.

Призову не підлягають такі медики:

  • заброньовані на період мобілізації та на воєнний час в порядку, встановленому Кабміном;

  • визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців;

  • мають на утриманні: троє і більше дітей віком до 18 років; дитину з інвалідністю підгрупи А віком до 18 років; дитину з інвалідністю, яка має будь-які види порушень функцій організму ІІІ-ІV ступеня їх вираження та обмеження життєдіяльності будь-якої категорії ІІ-ІІІ ступеня їх вираження відповідно до критеріїв встановлення інвалідності дітям, затверджених Кабміном, або дитину з інвалідністю, яка має функціональні порушення в організмі та обмеження життєдіяльності, що відповідають критеріям для встановлення І чи ІІ групи інвалідності для повнолітньої особи згідно з порядком, затвердженим Кабміном; повнолітню дитину, яка є особою з інвалідністю I чи II групи, до досягнення нею 23 років; дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, віком до 18 років;

  • самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;

  • зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, відповідно до законодавства України, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

Також забрати на службу не можуть медиків, які:

  • є здобувачами фахової передвищої та вищої освіти, асистентами-стажистами, аспірантами та докторантами, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

  • є науковими й науково-педагогічними працівниками закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічними працівниками закладів загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менше як на 0,75 ставки;

  • були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів;

  • не були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, і виконували завдання АТО у взаємодії з утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами.

Памʼятайте, що на службу також не можуть призвати медпрацівників, що мають близьких родичів, які загинули або пропали безвісти під час проведення АТО.

Мобілізація жінок

Раніше вже писали про те, що відповідно до чинного законодавства, з 1 жовтня 2023 року на військовий облік в обов'язковому порядку повинні стати представниці таких професій:

  • лікарі;
  • фармацевти.

А от українки, які здобули інші спеціальності та професії, що споріднені з військово-обліковими, поки можуть ставати на військовий облік за власним бажанням.

Раніше ми вже розповідали, яку зарплату отримують лікарі та медсестри у 2023 році. Також ми писали, що робити військовому у разі відмови у проходженні ВЛК.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.