Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація в Україні: чи можна відмовитися від повістки на роботі

Розповідаємо, чому роботодавці можуть вручати повістки та як себе поводити українцям у подібних ситуаціях

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Що робити, якщо вручил повістку на роботі

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Багато військовозобов'язаних вважають, що можуть отримати повістку лише в громадських місцях. Але "вручити" її може і роботодавець. Крім того, коли ми говоримо про роботодавця, то йдеться як про ФОПа, який найняв працівників, так і будь-яке підприємство.

Про це детально розповів адвокат Гарбар Олександр.

Як ця система працює

Зазначається, що при прийманні на роботу, окрім трудової книжки, паспорта, дипломів, документів про сімейний стан та інших персональних даних, завжди просять військовий квиток або приписне посвідчення. Останній документ потрібен для того, аби вести "первинний облік призовників і військовозобов’язаних".

Наголошується, що роботодавець зобов’язаний:

  • повідомляти на вимогу військкомату військовозобов'язаних та призовників про їх виклик до військкомату і забезпечувати їх своєчасне прибуття за цим викликом;
  • протягом семи днів повідомляти військкомати про прийняття на роботу та звільнення з роботи призовників і військовозобов'язаних;
  • щороку до 1 грудня подавати до військкоматів списки громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць;
  • вносити у п'ятиденний термін до особових карток працівників зміни, які стосуються сімейного стану, місця проживання, освіти, місця роботи і посади військовозобов'язаних та призовників.

Таким чином військкомат завжди матиме актуальну інформацію про військовозобов’язаного.

Тобто кожен роботодавець зобов’язаний допомагати військкоматам вести облік військовозобов’язаних і у разі необхідності передавати повістки від військкомату.

Для дотримання таких зобов’язань на підприємства можуть приходити перевірки, а у разі порушень накладатись штрафи.

Як відбувається вручення повістки та що робити працівнику

Повістка від військкомату для конкретного працівника приходить на адресу роботодавця. Після цього керівник має вручити повістку працівнику.

"Часто буває так, що роботодавець просто віддає повістку працівнику. Працівник навіть може її взяти, але йти чи не йти, залежить чисто від його рішення. Якщо ж працівник не піде, то він навіть не понесе жодної відповідальності, а все тому, що просто віддавши працівнику повістку роботодавець припустився великої помилки. Натомість працівник взявши повістку нічим не ризикнув", – розповідає Олександ Гарбар.

Зі сторони роботодавця правильними діями після отримання повістки для працівника є:

  • видача наказу про сповіщення працівника про те, що він зобов’язаний з’явитись до військкомату;
  • ознайомлення працівника із цим наказом;
  • надіслання свого виданного наказу військкомату.

Зазначається, що після цього юридично працівник може мати два варіанти:

  1. Підписатись під наказом виданим йому роботодавцем, що означатиме отримання повістки та взяття на себе обов’язку з’явитись до військкомату.
  2. Відмовитись від ознайомлення з наказом, що юридично буде означати те, що роботодавець не сказав йому про повістку.

Якщо працівник відмовляється підписувати наказ, то роботодавець може скласти акт про відмову від підпису в присутності трьох осіб. За таких умов працівник буде вважатись повідомленим, тому зобов'язаний з’явитись до військкомату.

Що буде з роботодавцем, який не вручить повістку

Наголошується, що у такому випадку роботодавця чекає адміністративна відповідальність за ст. 210-1 КУпАП, яка передбачає санкцію у вигляді штрафу у розмірі 3 400 грн. – 5 100 грн.

Якщо військкомат повторно направить повістку і роботодавець знову не вручить її, то штраф очікується вже у межах 5 100 грн. – 8 500 грн.

"Насправді вручення повісток на роботі багато в чому залежить від позиції керівництва, виконавців, які ведуть облік військовозобов’язаних на підприємстві і самого працівника", – пояснив адвокат.

Як отримати відстрочку від призову

Раніше ми вже писали, що для отримання відстрочки необхідно подати заяву до місцевого ТЦК та СП. Також потрібно додати документи, що підтверджують підстави на відстрочку. Після цього працівники військкомату внесуть заяву до журналу вхідної кореспонденції та нададуть на розгляд комісії ТЦК та СП. Наприкінці військкомат надає виписку з книги протоколів.

Раніше ми вже писали про мобілізацію жінок в Україні. Також ми пояснювали, хто має з'явитися до ТЦК навіть без повістки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.