Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація в Україні – до якого віку чоловіків призивають на військову службу

Згідно з українським законодавством, встановлені чіткі вікові обмеження для служби чоловіків в армії під час мирного та воєнного стану

Фото: УНІАН, АрміяInform. Колаж: Pro Війну

Чоловіків можуть забирати на війну до 60 або 65 років

Фото: УНІАН, АрміяInform. Колаж: Pro Війну

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. Для чоловіків встановлено чіткий граничний вік для військової служби.

Про це йдеться в законі України № 2232 "Про військовий обов'язок і військову службу".

Через повномасштабне вторгнення ворожої країни, військовозобов’язаними вважаються чоловіки у віці від 18 до 60 років.

Які граничні вікові обмеження для військової служби

Згідно з українським законодавством, встановлені такі граничні вікові обмеження для військової служби:

  • Для військовослужбовців рядового, молодшого сержантського і старшинського складу на контрактній службі, граничний вік становить 45 років.
  • Для військовослужбовців старшого сержантського і старшинського складу, які також перебувають на контракті, віковий ліміт — 50 років.
  • Військовослужбовці вищого сержантського і старшинського складу, які проходять службу за контрактом, можуть залишатися на службі до 55 років.
  • Для військовослужбовців молодшого офіцерського складу граничний вік становить 45 років.
  • Військовослужбовці старшого офіцерського складу, такі як майори (капітани 3 рангу) і підполковники (капітани 2 рангу), можуть служити до 50 років, а полковники (капітани 1 рангу) — до 55 років.
  • Військовослужбовці вищого офіцерського складу мають можливість служити до 60 років.
  • У період особливих обставин, коли військова служба вимагається від осіб рядового, сержантського і старшинського складу, а також молодшого і старшого офіцерського складу, граничний вік збільшується до 60 років, а для вищого офіцерського складу — до 65 років.

Отже, в Україні чоловіки можуть служити в армії до 60 років у мирний час. А також до 65 років для вищого офіцерського складу в період воєнного стану.

Хто має право на звільнення зі служби

Як ми розповідали, в коментарі нашому сайту фахівчиня Адвокатського об'єднання "Діксі Лекс" Олена Бірюч зазначила, що право на звільнення з військової служби чоловіки мають у таких випадках:

  • звільнення зі служби за станом здоров'я (на підставі висновку ВЛК);
  • звільнення за віком;
  • звільнення через сімейні обставини та інші поважні причини (зокрема, виховання неповнолітньої дитини або ж перебування на утриманні військового 3-х або більше дітей);
  • звільнення у зв'язку з обвинувальним вироком суду.

Окрім того, підставою для звільнення є загибель близького родича (чоловіка, дружини, сина, доньки, батька, матері, діда, баби або рідного (повнорідний, неповнорідний) брата чи сестри) або зникнення безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі й стримування збройної агресії РФ у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі й стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану, – пояснює експертка.

Як повторно отримати військовий квиток

Ми також зазначали, що чоловік може повторно отримати військовий квиток за таких умов:

  • якщо документ визнали непридатним для подальшого використання;
  • військовий квиток було знищено або пошкоджено під час стихійного лиха;
  • документ викрали або він був втрачений;
  • громадянин змінив ініціали.

Для того, щоб отримати військовий квиток повторно, військовозобов'язаний має особисто звернутися до керівника ТЦК.

Раніше ми пояснювали, чи реально отримати військовий квиток, якщо не служив в армії. Також ми розповідали, яку роль відіграє військовий квиток під час працевлаштування.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.