Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація в Україні – що треба перевірити при отриманні повістки

Варто памʼятати, що даний документ військовозобовʼязаному має вручати лише уповноважена особа

Фото: УНІАН, Суспільне. Колаж: Pro Війну

В Україні триває загальна мобілізація

Фото: УНІАН, Суспільне. Колаж: Pro Війну

Українці продовжують під час дії воєнного стану отримувати повістки. Однак в таких документах важливо перевірити певні дані. Якщо вони не відповідають дійсності, то людина має право відмовитися від повістки.

Про це розповіла адвокатка Марина Бекало.

Експертка нагадала, що при отриманні повістки, які продовжують видавати у зв’язку з мобілізацією, військовозобов'язаним потрібно звірити свої особисті дані.

Які дані потрібно перевірити в повістці

При отриманні повістки військовозобов’язаний повинен перевірити:

  • правильність зазначених у ній своїх особистих даних;

  • ПІБ та дату народження;

  • дату та місце (адресу) прибуття до ТЦК та СП.

Хто має вручати повістку

Раніше ми вже писали про те, що даний документ військовозобовʼязаному має вручати лише уповноважена особа. Хто підпадає під значення "неуповноважена особа":

  • військові, які чергують на блокпостах;

  • митники;

  • поліцейські тощо.

Повістку мають вручати представники військового комісаріату або представники органу місцевого самоврядування. Якщо документ вручає хтось інший, то ви можете сміло відмовлятися від нього.

Як правильно відмовитися від повістки

Варто памʼятати, що давати повістки можуть лише уповноважені особи, які мають на це право. Йдеться про представників військового комісаріату або представників органу місцевого самоврядування. Якщо документ вручає хтось інший, то ви можете сміло відмовлятися від нього.

У такому випадку має бути складений відповідний акт, де будуть вказані причини відмови. Однак зверніть увагу, що це має відбуватися у присутності двох свідків.

Коли призовників можуть покарати за відмову від повістки

Як ми розповідали раніше, за відмову від вручення повістки чоловікам загрожує адміністративна та кримінальна відповідальність.

Адміністративна відповідальність настає у тому випадку, коли військовозобовʼязаний належним чином отримав повістку та не зʼявився за викликом до ТЦК для визначення призначення у воєнний час.

Кримінальна відповідальність у тому випадку може бути, якщо ви уникнули відправлення до лав ЗСУ.

Кого можуть мобілізувати

Ми вже писали про те, що мобілізації підлягають:

  • резервісти;

  • військовозобов'язані;

  • особи із запасу віком від 18 до 60 років;

  • придатні за станом здоров’я;

  • чоловіки віком від 18 до 27 років можуть бути мобілізовані, якщо вже проходили строкову службу або віднесені до служби запасу другої черги.

Призвати можуть також військових, які проходили строкову службу; офіцерів запасу, резервістів, інших осіб із досвідом служби; громадян, які не проходили військову службу; обмежено придатних під час воєнного стану.

Раніше ми пояснювали, чи може військкомат скасувати відстрочку. Також ми писали, як проходить процедура вручення повісток.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.