Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація в Україні: дієві способи оскарження висновку ВЛК

За даними МОЗ, військовозобов'язані можуть оскаржити рішення ВЛК у досудовому порядку (мають призначити повторний медогляд) або через суд

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Оскаржити рішення ВЛК можна двома способами

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

В Україні триває загальна мобілізація, українців викликають до військкоматів для уточнення даних та проходження медкомісії. Однак, деякі військовозобов’язані можуть оскаржити висновок ВЛК.

Про це зазначають у Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ).

Два варіанти оскарження рішення ВЛК

За даними відомства, якщо рішення медкомісії не відображає реального стану здоров’я мобілізованого, існує два варіанти оскарження рішення:

  • у досудовому порядку;
  • через суд.

У МОЗ кажуть, що позитивний результат реально отримати і на першому етапі в досудовому порядку. Тому варто почати діяти саме із цих кроків, а саме:

  • написати заяву/скаргу щодо непогодження з висновками ВЛК та проханням переглянути вказане рішення вищою ВЛК;
  • долучити до заяви/скарги усі відповідні медичні документи, копію попереднього рішення ВЛК та копію військового квитка (посвідчення офіцера).

Як передати документи до ВЛК

У МОЗ наголошують, що медичні документи, копію постанови ВЛК та медичні документи варто передати до вищої ВЛК одним із таких способів:

  • самостійно принести перелік документів до ВЛК;
  • надіслати поштою на адресу вищої ВЛК, але обов’язково тільки цінним листом із повідомленням про вручення. Також має бути опис всіх вкладених до листа документів.

За результатами розгляду пакета отриманих документів, ВЛК має переглянути оскаржуючу постанову. Або ж направити військовозобов1язаного на контрольний (повторний) медогляд. Після нього позивачеві видають на руки висновок про стан здоров’я. Саме його відтепер братимуть до уваги.

Чи може допомогти вирішити питання суд

У спірних ситуаціях та в складних випадках право на винесення остаточного рішення залишається за Центральною військово-лікарською комісією (ЦВЛК). Якщо оскарження в досудовому порядку не принесло позитивного результату – позивач може звернутися до суду.

"Слід зазначити, що суд не може скасувати рішення ВЛК за медичними показаннями, адже це не входить до його компетенції. Але суд може встановити порушення процедури проведення військово-лікарської комісії і на цій підставі скасувати таке рішення ВЛК", – додали у МОЗ.

Де військовозобов'язані можуть пройти ВЛК

Раніше ми писали про те, що найчастіше військовозобов'язані українці проходять ВЛК за територіальним принципом, тобто, за місцем свого проживання. Також відомо, що після того, як військовослужбовець завершує лікування, його знову відправляють на проходження медичної комісії, однак, назва закладу, в якому він буде її проходити вже вказана у направленні. В основному там вказують заклад, в якому військовий вже раніше проходив лікування або ж той заклад, який розташований неподалік від військової частини.

Однак, попри це, проходити медкомісію можна у різних місцях, зокрема:

  • за місцем навчання;
  • за місцем перебування у відрядженні;
  • за місцем проведення відпустки;
  • за місцем лікування.

Зазначимо, що відповідна інформація повинна бути зазначена у рапорті військовослужбовця.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як виявлятимуть військовозобов'язаних в Україні. Також ми повідомляли, які персональні дані повинні вказати українці в електронних реєстрах.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.