Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

На фронт підуть всі? Яка хвиля мобілізації триває в Україні

Саме Генеральний штаб України визначає черговість та обсяги призову військовозобов'язаних

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Війна

Українці продовжують отримувати повістки

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Війна

Загальна мобілізація розпочалась в Україні одночасно з введенням воєнного стану. Саме після цього всі військовозобов'язані чоловіки віком від 18 до 60 років могли отримати повістку та відправитися на службу. Однак за законом в країні існують кілька хвиль мобілізації, які мають діяти поступово і залежать вони від того, яка наразі ситуація на території.

Про це розповідає редакція сайту.

Які існують хвилі мобілізації

Загалом існує чотири хвилі мобілізації, пише ligazakon. Серед них:

  • перша – це оперативний резерв, до якого входять військові, які вже мають за плечима бойовий досвід. Чоловіки переважно до 40 років, які служили в АТО або ООС;

  • друга хвиля — колишні строковики та контрактники, які мали військовий досвід до 2014 року;

  • третя — це вже мобілізаційний резерв, серед яких офіцери запасу, які не увійшли до попередніх хвиль мобілізації. Також ідеться про тих чоловіків, які в університетах закінчили військову кафедру;

  • четверта хвиля містить громадський резерв, коли призвати можуть усіх чоловіків України, які можуть воювати й не мають протипоказань за віком чи станом здоров'я.

Яка хвиля мобілізації на сьогодні в Україні

В Україні діє лише загальна мобілізація. Згідно з указом Володимира Зеленського "Про загальну мобілізацію", Генеральний штаб України визначає черговість та обсяги призову військовозобов'язаних, резервістів та транспортних засобів національної економіки в межах загального строку мобілізації.

За словами колишнього Міністра оборони України Олексія Резнікова, в Україні сьогодні немає ніяких хвиль мобілізації. Процес відбувається згідно з планами, які були затверджені ще в лютому 2022 року.

А от нардеп Єгор Чернєв запевняє, що на серпень 2023 року в Україні проходить друга хвиля мобілізації, а мобілізація усіх чоловіків передбачена четвертою хвилею. Депутат наголосив, що якщо Україна стоятиме перед реальною загрозою втратити державність, то підуть усі, бо обов'язок кожного чоловіка — захищати свою країну.

Кого з чоловіків можуть забрати на службу

Ми вже писали про те, що мобілізації підлягають одразу кілька категорій українців, а саме:

  • резервісти;

  • військовозобов'язані;

  • особи із запасу віком від 18 до 60 років;

  • придатні за станом здоров’я;

  • чоловіки віком від 18 до 27 років можуть бути мобілізовані, якщо вже проходили строкову службу або віднесені до служби запасу другої черги.

Призвати можуть також військових, які проходили строкову службу; офіцерів запасу, резервістів, інших осіб із досвідом служби; громадян, які не проходили військову службу; обмежено придатних під час воєнного стану.

Раніше ми писали про те, що в Україні послабили процес виїзду за кордон для деяких категорій чоловіків. Також ми розповідали, що в Україні змінилися правила надання відстрочки за однією з підстав.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.