Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Посилення мобілізації: які дії ТЦК обмежують права українців

Новий законопроєкт про мобілізацію містить суперечливі норми, однак їх можуть помʼякшити

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

В законопроєкті про мобілізацію норма про посилення повноважень ТЦК обмежує права українців

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Проєкт закону щодо внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку був розкритикований українцями. До нього внесли близько 4 тисяч правок. Зокрема, норма про посилення повноважень працівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки може бути змінена.

Про це заявив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, інформує "24 канал".

Раніше правозахисник надіслав голові комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександру Завітневичу 9 аркушів зауважень щодо положень нового законопроєкту про посилення мобілізації. Крім того, ці зауважень подано через процедуру правок.

З його слів, він підтримає ухвалення документу, тільки за умови врахування його зауважень.

Наразі головною проблемою проєкту є збільшення повноважень представників ТЦК. Працівники військкоматів, є представниками Збройних сил, тому вони не можуть обмежувати права українців.

"Згідно з нашою Конституцією, представники армії не можуть обмежувати права громадян України. Це є пряма норма нашої Конституції. Це – основне питання, яке я постійно намагаюся донести до нардепів та Міноборони. Дякую за позицію пана Умєрова, який казав, що особисто не бачить у цьому проблем", – наголосив Лубінець.

Українцям дозволять знімати на відео дії співробітників ТЦК

Раніше ми писали, що народні депутати опрацьовують новий законопроєкт, який має посилити мобілізацію в Україні. Одним із ключових моментів стане захист прав українців під час цього процесу.

Законопроект передбачатиме можливість фіксувати протиправні дії працівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Це дозволить громадянам України:

  • робити фото та відео таких дій;
  • використовувати спеціальне програмне забезпечення Єдиного держреєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів для їх документування.

Депутат Федієнко розкритикував практику перебування працівників ТЦК на блокпостах у балаклавах та зі зброєю. На його думку, військовозобов’язані мають сприймати лише тих, хто одягнений за формою:

  • мультикам;
  • з шевронами;
  • з ознаками ідентифікації;
  • з прізвищем на формі;
  • з жетоном.

Федієнко підкреслив, що ганебну практику силової мобілізації, яка виконується лише для плану, необхідно припинити.

Нагадаємо, раніше ми писали, хто, згідно з новим законопроєктом, може отримати право на відстрочку від мобілізації. Також ми повідомляли, чи можуть призвати чоловіка, у якого дитина має інвалідність.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.