Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Правила змінилися: чи можуть мобілізувати без військового квитка

Адвокат роз'яснила, як відбувається призов на військову службу після затвердження нововведень

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

В Україні триває мобілізація

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

В Україні під час дії воєнного стану змінили правила мобілізації таким чином, що призвати до війська тепер можуть навіть у разі відсутності військового квитка. Тобто отримати повістку, якщо у чоловіка відсутній військовообліковий документ, цілком реально.

Про це розповіла адвокат Євгенія Рябека в коментарі УП Життя.

Вона уточнила, що після нововведень, які затвердив Кабмін, українцям можуть вручати повістки незалежно від місця їхньої реєстрації чи перебування на військовому обліку. Тобто отримати сповіщення щодо необхідності відвідати ТЦК можна і без військового квитка.

Чоловікові у такому випадку можуть вручити повістку для уточнення даних, а після цього зобовʼяжуть стати на військовий облік.

Якщо ж у чоловіка просто відсутній при собі військовий квиток, то він все одно зобов'язаний взяти повістку, а вже до ТЦК з'явитися з обома документами.

"Можна прийти до військкомату, показати свій квиток – всі побачать, що людина стоїть на обліку", – пояснила Рябека.

Вона звернула увагу на той момент, що в Україні вже мала б бути єдина база з даними військовозобов'язаних українців, але наразі невідомо, чи працює вона на повну.

Яке покарання передбачене за відсутність військового квитка

Керуючий партнер ЮК Winner Ігор Ясько у коментарі Pro Гроші розповів, що оштрафувати можуть тих, у кого раніше вже був військовий квиток, але його втратили. У такому випадку за зіпсуття або недбале зберігання військово-облікових документів, яке спричинило їхню втрату, передбачене покарання.

Розмір штрафу буде становити від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 850 гривень, стаття 211 КУпАП). Крім того, людину, яка втратила військовий квиток, після його відновлення поставлять на облік.

Як повторно отримати військовий квиток

Ми вже писали про те, що це можливо за наступних умов:

  • якщо документ визнали непридатним для подальшого використання.
  • військовий квиток було знищено або пошкоджено під час стихійного лиха.
  • документ викрали або він був втрачений
  • громадянин змінив ініціали.

Щоб відновити документ та отримати його ще раз, військовозобов'язаним українцям та резервістам потрібно звертатися до керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Натомість військові це питання вирішують безпосередньо зі своїм командиром.

Раніше ми пояснювали, чи реально отримати військовий квиток, якщо не служив в армії. Також ми розповідали, яку роль відіграє військовий квиток під час працевлаштування.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.