Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Проігнорувати не вийде? Що робити з повісткою, яку співробітники ТЦК залишили у дверях

Загальна мобілізація в Україні діє з початку повномасштабного вторгнення, однак й досі не всі військовозобов’язані проінформовані про правила вручення повістки

Фото: Генштаб ЗСУ, УНІАН. Колаж: Pro Війну

Правила вручення повісток

Фото: Генштаб ЗСУ, УНІАН. Колаж: Pro Війну

Повістка, залишена співробітником територіального центру комплектування та соціальної підтримки у дверях, за місцем проживання призовника, вважається недійсною. Важливо вміти захистити свої права під час мобілізації.

Про це розповів адвокат Ростислав Кравець.

З його слів, повістка до військкомату має бути вручена в руки військовозобов’язаному, аби він поставив під нею підпис. Без нього документ не має жодної юридичної сили.

Якщо повістка опинилася в дверях, адресат не повинен з’являтися до ТЦК та СП і ніяких правових наслідків для неї не буде. За законом, працівники військкомату мали б дочекатися призовника, щоб вручити йому документ.

Навість за наявності фотодоказу таке вручення повістки – це відхилення від загальних правил вручення повісток.

"Якщо людина прийшла додому й побачила повістку в дверях, то на неї можна взагалі не реагувати. Вона не має юридичної сили", — зазначив юрист та адвокат Ростислав Кравець.

В яких випадках можна не брати повістку

Раніше ми писали, що під час загальної мобілізації працівники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки вручають повістки всім військовозобов'язаним особам. Громадяни, своєю чергою, повинні брати повістку та з'являтися до ТЦК, однак, в деяких випадках повістку можна не брати.

Юристка Тетяна Козин розповідає, що просто так відмовитися від повістки, яку вручають уповноважені особи не можна, адже за це передбачається покарання. Проте, існує чимало ситуацій, коли громадянин України має повне право відмовлятися від повістки.

Зокрема, це можна зробити в тому випадку, якщо на документі, який вам вручають немає печатки або ж підпису начальника територіального центру комплектування та соціальної підтримки, адже такий документ не може вважатися дійсним.

Також, відмовитися від повістки можна у тому випадку, якщо її намагається вручити особа, яка не уповноважена для цього. Крім того, не брати документ можна тоді, коли ваші особисті дані вказані неправильно.

Відповідно, якщо особа зіткнулася з однієї з таких ситуацій – повістку можна не брати. Однак, після цього, працівник територіального центру комплектування повинен скласти відповідний акт про те, що ви відмовилися від повістки.

Чи потрібно посилювати мобілізацію

Раніше ми писали про те, що народний депутат України та член оборонного комітету Верховної Ради Сергій Рахманін розповів, що війна потребує серйозних мобілізаційних ресурсів, адже кожного дня у війні проти агресора гинуть військові.

"Коли планувалася велика наступальна операція (яка і зараз триває), то, починаючи з листопада і приблизно до квітня-травня мобілізаційні плани суттєво збільшувалися. Зараз, наскільки я розумію, додаткова потреба в ресурсах знадобиться і через втрати особового складу (через загиблих, поранених під час бойових дій), і, можливо, через необхідність формувати нові з'єднання, нові бригади", – розповідає Сергій Рахманін.

Крім того, слід додати, що раніше Верховна Рада України прийняла законопроєкт, який дозволяв би зменшити вік призову з 27 до 25 років. Проте, глава держави ще й досі не підписав закон, тому він не вважається чинним.

Раніше ми писали про те, що український демограф розповів, чи потрібно мобілізовувати молодь до армії. Також ми повідомляли, що представник Сухопутних військ зробив заяву щодо можливого призову молодих людей до війська.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.