Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Студентів мобілізуватимуть по-новому? Кого точно не заберуть на службу

В Україні існує тенденція, коли чоловіки використовують вступ до університетів, аби уникнути служби на фронті

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

В Україні триває мобілізація

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

У Верховній раді зареєстрували законопроєкт, який дозволить перекрити схему ухилення від мобілізації через навчання в університетах. Саме тому в майбутньому відстрочки в Україні для студентів вже не буде, однак це стосується не всіх.

Про це повідомив міністр освіти та науки Оксен Лісовий.

За його словами, відстрочка від мобілізації зберігатиметься для студентів-чоловіків, які ще не досягли 30 років і здобувають послідовну освіту. Також забрати на службу не зможуть педагогічних працівників.

"Освіта в жодному разі не має бути про імітацію та лазівки. Натомість освіта, а тим паче вища освіта, має бути про усвідомлений вибір і процес здобуття. Навчатися ніколи не пізно, утім, вступ до університету не повинен ставати формальністю лише для отримання якихось переваг та бонусів", – написав Лісовий.

За словами міністра, в Україні існує тенденція, коли чоловіки використовують вступ до університетів як спосіб уникнення від мобілізації.

"Якщо подивитися на цифри, то маємо +55 тисяч студентів-чоловіків старше за 25 років у 2022 році в порівнянні з 2021, зокрема +33 тисяч на магістерському рівні", – говорить міністр.

Саме тому законопроєкт має врегулювати це питання. У запропонованих змінах йдеться про те, що відстрочка не розповсюджуватиметься на чоловіків старше за 30 років, які вступають до закладу освіти й здобувають непослідовну вищу освіту.

Але відстрочка зберігатиметься для студентів-чоловіків, яким ще немає 30 років, а також для педагогів (які за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки).

Кого можуть забрати на службу вже цієї осені

Як раніше вже розповідав сайт Pro Гроші, мобілізації в Україні протягом осені підлягають:

  • резервісти;

  • військовозобов'язані;

  • особи із запасу віком від 18 до 60 років;

  • придатні за станом здоров’я;

  • чоловіки віком від 18 до 27 років можуть бути мобілізовані, якщо вже проходили строкову службу або віднесені до служби запасу другої черги.

Також протягом цього періоду призвати можуть військових, які проходили строкову службу; офіцерів запасу, резервістів, інших осіб із досвідом служби; громадян, які не проходили військову службу та обмежено придатних під час воєнного стану.

Якщо вас зацікавила ця тема, більше інформації ви можете знайти в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми писали про те, що в Україні послабили процес виїзду за кордон для деяких категорій чоловіків. Також ми розповідали, що в Україні змінилися правила надання відстрочки за однією з підстав.

Нагадаємо, що ще ми писали про те, хто з українців може законно покинути службу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.