Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Відстрочка від служби – чи можна її отримати, якщо чоловік морально не готовий

Нагадаємо, що іноді за відмову від служби у лавах ЗСУ військовозобовʼязаним загрожує кримінальна відповідальність

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

В Україні продовжили дію воєнного стану

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Під час загальної мобілізації на фронт можуть потрапити всі військовозобовʼязані чоловіки віком від 18 до 60 років. Однак, що робити у випадках, якщо чоловік отримує повістку, але воювати не хоче?

Про це розповіла адвокат об'єднання "Актум груп" Оксана Доготер.

Чи дають відстрочку, якщо не готовий воювати

За словами експертки, відстрочку від мобілізації за "психічним станом" може бути надано лише за наявності висновку лікарської комісії. Тобто на підставі діагнозу. Саме тому, неготовність воювати не звільняє вас від мобілізації.

Хоча до Верховної ради внесено проєкт закону №9566, який передбачає можливість мобілізації не на військову службу, а на роботу на оборонку чи на підприємствах, які забезпечують функціонування національної економіки.

Виходить, якщо за нього проголосують, то військовозобов'язані з релігійних чи особистих причин зможуть письмово відмовитись від мобілізації до військових підрозділів. Однак вони повинні підтвердити готовність бути залученими до робіт.

Передбачається, що з мобілізованими на роботи укладатимуться контракти з оплатою праці у розмірі не меншою за мінімальну на підприємствах оборонного призначення або інших секторів економіки за місцем проживання (або в інших регіонах за письмовою згодою).

Кого можуть мобілізувати на службу

Мобілізації підлягають:

  • резервісти;

  • військовозобов'язані;

  • особи із запасу віком від 18 до 60 років;

  • придатні за станом здоров’я;

  • чоловіки віком від 18 до 27 років можуть бути мобілізовані, якщо вже проходили строкову службу або віднесені до служби запасу другої черги.

Призвати можуть такі категорії громадян:

  • військових, які проходили строкову службу;

  • офіцерів запасу, резервістів, інших осіб із досвідом служби;

  • громадян, які не проходили військову службу;

  • обмежено придатних під час воєнного стану.

Обмежено придатні у воєнний час можуть бути призвані на військову службу з певними обмеженнями, але вони можуть проходити військову службу лише "в частинах небойового складу або ж у тилових підрозділах".

Коли призовнику загрожує кримінальна відповідальність

Раніше ми вже також писали, якщо ви пройшли звіряння військово-облікових даних та медичну комісію для призову, але уникнули служби в ЗСУ, то вам загрожує кримінальна відповідальність.

Покарати вас можуть за статтею 336 Кримінального кодексу України "Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період". Ухилянту загрожуватиме від 3 до 5 років позбавлення волі. Деталі читайте тут.

Раніше ми вже розповідали, яку зарплату отримують лікарі та медсестри у 2023 році. Також ми писали, що робити військовому у разі відмови у проходженні ВЛК.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.