Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Виїзд за межі України: чи мають право прикордонники вимагати довідку з ТЦК

За словами речника ДПСУ, прикордонники мають законне право вимагати у військовозобов'язаних документи з ТЦК та СП

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Почастішали випадки використання фальшивих документів під час виїзду за кордон

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

В Україні стало більше спроб підробки документів, використання фальшивих документів та непідтвердження мети поїздки чоловіка за кордон. Саме тому прикордонники мають законне право вимагати від військовозобов’язаного документи з ТЦК та СП.

Про це розповів речник Держприкордонслужби Андрій Демченко.

За його словами, порядок перетину кордону українцями під час воєнного стану визначає постанова Кабміну №57.

"Варто вести мову в цьому разі про чоловіків, громадян України, віком від 18 до 60 років. Саме цій категорії не можна залишати територію України під час дії воєнного стану. Правила все ж визначають, кому дозволено перетинати кордон на виїзд з України", — сказав Андрій Демченко.

Яких випадків стало більше

За даними прикордонників, наразі збільшилися спроби незаконного перетину кордону:

  • підроблення документів;
  • використання фальшивих документів;
  • непідтвердження мети поїздки.

Демченко наголосив, що прикордонники мають законне право вимагати додаткові документи з ТЦК та СП. З його слів, правилами перетину кордону визначено, що крім чітких категорій, що прописані окремими пунктами, один із них визначає, що перетнути кордон під час воєнного стану можуть й інші військовозобов'язані особи, що не підлягають призову під час мобілізації.

Зокрема, вони повинні мати відтермінування згідно з законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

"Якщо у прикордонника є якісь застереження стосовно осіб, які їдуть як багатодітні батьки, наші інспектори мають право вимагати у людини документ, виданий ТЦК. Йдеться про військово-обліковий документ з відміткою про те, що людина має відстрочку або інший документ з ТЦК про те, що такій людині надано відстрочку від призову", — сказав Андрій Демченко.

Яка різниця між "знятий з військового обліку" та "виключений з військового обліку"

За словами речника ДПСУ, між знятим з обліку та виключеним з обліку є велика різниця, це впливає на те, чи дозволено перетнути кордон.

"Якщо говорити про непридатних до військової служби, то ця норма не змінювалася. Прикордонники й раніше вимагали для перетину кордону документи певного зразка", — пояснив Демченко.

Речник Держприкордонслужби наголосив, що в чоловіка повинен бути висновок ВЛК про непридатність, а у військово-облікових документах повинно бути зазначено, що він виключений з військового обліку, оскільки людина може бути знята з військового обліку під час зміни місця реєстрації, а виключена за умови непридатності до служби.

Перетин кордону військовими

Раніше ми писали про те, що бійці ЗСУ під час воєнного стану можуть перетинати кордон лише за наявності підстав, які дозволяють це зробити, зокрема:

  • у випадку, якщо військовослужбовець отримав відрядження за кордон;
  • у випадку, якщо військовослужбовець проходить лікування за кордоном;
  • у випадку, якщо військовослужбовець під час відпустки перебуває за кордоном.

При цьому, для перетину державного кордону військовий повинен надати декілька документів, зокрема:

  • закордонний паспорт або ж ID-картка;
  • військово-обліковий документ;
  • відпускний квиток, який дозволяє провести відпустку військовослужбовцю за кордоном (або ж витяг з наказу).

Однак, варто додати, що остаточне рішення в такому випадку ухвалює командир, адже він може навіть відмовити військовому у перетині кордону.

Нагадаємо, за відмову від повістки військовозобов’язаному українцю загрожує адміністративна або кримінальна відповідальність. Також ми публікували список тих категорій осіб, які не підлягають мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.