Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Воєнний стан: чи потрібно чоловікам з інвалідністю повторно проходити медкомісію

У Євросоюзі назвали "ноу-хау" норму законопроєкту, яка зобов'язує осіб з інвалідністю повторно проходити медкомісію

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Війну

Особам з інвалідністю накажуть знову проходити ВЛК

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Війну

Нещодавно парламент схвалив у першому читанні за основу законопроєкт про мобілізацію. Під час війни повістки вручають чоловікам у віці від 18 до 60 років.

Правник Олександр Золотухін пояснив, чи треба буде потрібно громадянам, які отримали інвалідність після 24 лютого 2022 року, проходити повторний огляд на придатність до військової служби.

За словами юриста, в Євросоюзі назвали "ноу-хау" норму нового законопроєкту про мобілізацію про те, що усі військовозобов'язані чоловіки, які отримали І чи II групу інвалідності, мають повторно пройти медогляд до кінця 2024 року.

"Єдине, що в законопроєкті міститься описка. Оскільки там вказано, які отримали "після 24 лютого 2024-го року". Але, ймовірно, законодавець має на думці "24 лютого 2022-го року", – сказав експерт.

Золотухін каже, що парламент може дуже скоро схвалити документ, який зобов’яже повторно доводити групу інвалідності чи проходити ВЛК. Таким чином, це нівелює принцип правової визначеності.

Юрист додав, що відповідно до документа, зміни можуть торкнутися українців за кордоном. Адже без надання документів про приписку до призовної дільниці ТЦК вони не зможуть зробити нотаріальну або консульську дію.

"Можна буде лише повернутися в Україну без документів таких. Або, якщо, наприклад, чоловік іноземець або жінка іноземка – у такому випадку можна буде отримати консульську дію. У всіх інших випадках будь-які консульські дії по суті будуть обмежені", – резюмував він.

Хто має право на відстрочку

В нашому законодавстві йдеться про те, що певні чоловіки можуть отримати відстрочку від призову під час воєнного стану за певних причин:

  • наявність СНІДу;
  • наявність проблем з опорно-руховим апаратом;
  • наявність психічних розладів;
  • стан після операції та інші хвороби.

Крім того, існують і інші види відстрочки:

  • відстрочка у зв'язку з інвалідністю;
  • відстрочка через опікунство (її отримують чоловіки, на утриманні яких перебуває троє дітей, чоловіки, які самостійно виховують дитину, а також особи, на утриманні яких перебуває дитина з інвалідністю або ж з тяжким захворюванням);
  • відстрочка через догляд (на неї мають право чоловіки, що доглядають за особами І або ІІ групи інвалідності або за особами, які мають тяжкі захворювання).

В нашій країні призову не підлягають жінки. Але вони можуть вступити до лав ЗСУ за бажанням.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що деякі чоловіки в Україні можуть проходити службу за місцем проживання. Також ми повідомляли, які документи військового мають бути у його родичів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.