Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

З хворобою на війну? Почалися масові перевірки непридатних до військової служби

Поліція почала розшукувати непридатних до військової служби і вручати їм повістки

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну.

Повідомили про порядок перевірки непридатних до військової служби

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну.

Перша хвиля масових викликів слідчими чоловіків, яких ВЛК визнала непридатними, а також тих, хто отримав групу інвалідності за висновками МСЕК, почалася. За останні кілька днів вже відомо про п'ять таких випадків.

Про це повідомив адвокат Роман Сімутін у своєму телеграм-каналі.

За його словами, "перечекати" не вийде, бо наближається друга хвиля – примусові приводи. Що відбувається, які проводитимуться слідчі дії та які це матиме наслідки, описуємо нижче.

Попри загальну думку про те, що переглянути рішення ВЛК про непридатність або рішення МСЕК про встановлення інвалідності неможливо – це не так.

Як запевняє Роман Сімутін, насправді існує такий собі "законний спосіб примусу до вчинення певних дій", наприклад, допиту, вилучення медичної документації, проведення судово-медичної експертизи.

Порядок перевірки осіб з інвалідністю і тих, кого ВЛК визнала непридатними:

  1. Спочатку буде проведено допит, завданням якого є встановлення всіх обставин, що призвели до визнання вас непридатним або особою з інвалідністю. Вас запитають про те, як ви потрапили до ТЦК та за якими обставинами це сталося. Також попросять надати комісії звіти про вашу медичну історію та розповісти, яке лікування ви отримували. Завданням буде визначити, на підставі чого саме комісія прийняла рішення про вашу непридатність або інвалідність.
  2. Після цього вас попросять надати підтверджувальні документи наявності у вас хвороб і запропонують вилучити медичну документацію. Мова йде про виписки з історії хвороб, медичні картки, консультаційні висновки та результати аналізів.
  3. А далі вас зможуть відправити на проходження судово-медичної експертизи. Під час неї на підставі наданих вами медичних документів, вилучених документів від ВЛК або МСЕК та вашої участі, буде зроблено висновок про ступінь вашої придатності або наявності підстав для встановлення групи інвалідності.

Реформа ВЛК спрощує проходження комісії

Оскільки існуюча до війни система військово-лікарських комісій не впоралася з додатковими вимогами та викликами – її довелося реформувати. За словами міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка, завдяки новій реформі вже з'явились позитивні зміни, а саме:

  • огляд ВЛК тепер відбувається у цивільних закладах лікування. Наразі пройти комісію можна у 819 цивільних медзакладах, 335 із них — для огляду чинних військовослужбовців;
  • з'явилася електронна черга, послугами якої вже скористалися 45 тисяч українських військових;
  • змінилися підходи до медичного обстеження військовозобов'язаних;
  • військові лікарі продовжують опановувати роботу з електронною системою охорони здоров'я — вони отримали 1 700 ноутбуків;
  • паперовий документообіг замінили на електронний – його запровадили у 82% військових частин;
  • для поліпшення інформування військовослужбовців видано довідник з алгоритмом дій для пораненого військовослужбовця та запрацювала "гаряча лінія";
  • отримати довідку про поранення стало простіше — раніше військові чекали на документ кілька місяців.

Нагадаємо, що до жовтня цього року в Україні планують провести також і тотальну цифровізацію системи призову.

Раніше ми писали, що в Україні оновлюють правила проходження ВЛК. Також повідомляли, які документи вимагають перевіряти ТЦК від роботодавців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.