UA RU

Ескалація напруженості: Росія заявила про атаку українських катерів поблизу Севастополя

Російське Міністерство оборони повідомило про напад трьох українських безекіпажних катерів у Чорному морі

Фото: УНІАН

Яка ситуація на Чорному морі

Фото: УНІАН

Російський флот захищався від української техніки. Саме так пояснюють вибухи, які чули на території тимчасово окупованого півострова раніше.

Про це повідомило російське Міноборони.

Там зазначили, що сьогодні, 24 жовтня, близько 4:00 по району виявлення безекіпажних катерів флот країни-агресора здійснив вогневе ураження протидиверсійними ракетно-бомбовими комплексами.

Крім цього, наразі на зовнішньому рейді Севастопольської бухти проводиться комплекс протимінних і протидиверсійних заходів.

Водночас керівниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк наголосила, що станом на зараз головне завдання української армії – знищувати ворожу техніку.

"Вони відчувають себе в Україні все глибше і глибше, розуміючи, що ми боремося за свої території, і що Крим — це Україна, і там ведуться бойові дії. Навіть тоді, коли їм здається, що там досить спокійно, і їхнє ППО працює. Насправді ситуація з нашого боку скоординована таким чином, що наша задача на даному етапі — максимально знищити потенціал ворога — все те, що він ще може застосувати", – заявила вона.

Росія влаштовує мінне поле в Чорному морі

Раніше ми повідомляли, що ворог мінує акваторію Чорного моря з літаків. Хвилі виносять небезпечні предмети на береги.

Сили оборони України знешкодили міну, яку винесло штормове море на пляж міста Чорноморська, що на Одещині. За нею стежили фахівці, і вдалося за дві доби її ліквідувати. Жодних ушкоджень узбережжю не завдано, люди не постраждали, тому що було вжито всіх необхідних заходів, у тому числі й інформативних — попереджено про небезпеку.

Час від часу можна спостерігати активність тактичної авіації, яка рухається в напрямку острова Зміїний та зіштовхується з морськими шляхами перетинання. Зазвичай це відбувається, коли течія може сприяти тому, щоб додаткові вибухові пристрої, які ворог скидає з літаків, призводили до зіткнення зі шляхом цивільного судноплавства.

Крім того, цивільне судноплавство в Чорному морі залишається під контролем ворога.

Чорне море планують розмінувати

Раніше ми писали, що Туреччина, Румунія та Болгарія планують створити спеціальний підрозділ для очищення Чорного моря від мін. Вірогідно, що ця кампанія розпочнеться вже наступного місяця.

Запланована ініціатива не має прямого стосунку до дій НАТО, однак це буде першим великим об'єднаним зусиллям союзників у Чорному морі після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Операція з розмінування має бути повністю мирною, без залучення жодних нових кораблів НАТО, заявляють джерела. Одна з цілей місії — показати, що три країни здатні розв'язати проблему самостійно.

Нагадаємо, українські військові атакували штаб Чорноморського флоту Росії. Також ми писали, про що свідчать нещодавні удари по Чорноморському флоту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі