Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Чорне море планують розмінувати: які країни НАТО проявили ініціативу

Три країни-учасниці НАТО обговорюють створення спеціального підрозділу для звільнення водойми від небезпечних предметів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Три країни планують розмінувати море в Україні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Туреччина, Румунія та Болгарія планують створити спеціальний підрозділ для очищення Чорного моря від мін. Вірогідно, що ця кампанія розпочнеться вже наступного місяця.

Про це пише Bloomberg.

Запланована ініціатива не має прямого стосунку до дій НАТО, однак це буде першим великим об'єднаним зусиллям союзників у Чорному морі після повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Операція з розмінування має бути повністю мирною, без залучення жодних нових кораблів НАТО, заявляють джерела. Одна з цілей місії — показати, що три країни здатні розв'язати проблему самостійно.

Скільки ракетоносіїв тримає РФ у Чорному морі

Раніше ми писали, що Чорному морі на бойовому чергуванні зараз перебувають три російські ракетоносії:

  • малий ракетний корабель типу "Буян-М";
  • фрегат "Адмірал Макаров";
  • фрегат "Адмірал Ессен".

Сумарний залп "Калібрів" може сягати 24 крилаті ракети.

Крім того, за інформацією Сил оборони Півдня, напруження ситуації передбачуване.

Атаки України в Чорному морі

Ми зазначали, що удари України по Чорноморському флоту Росії показали, що наша держава зберігає ініціативу в війни. Натомість російський диктатор Володимир Путін втратив над нею контроль.

Як вже було зазначено, українські військові успішно завдали точного удару по штабу Чорноморського флоту Росії, що призвело до ліквідації 34 офіцерів, а саму будівлю штабу відремонтувати буде неможливо. Також, слід відзначити, що Спеціальні сили операцій (ССО) оновили інформацію щодо втрат противника в результаті спеціальної операції знищення великого десантного корабля "Мінськ". Варто додати, що сам корабель планував вийти на чергування наступного дня, і на борту знаходився особовий склад, який було також ліквідовано.

Яка доля "зернового коридору" у Чорному морі

Раніше було зазначено, що протягом тривалого періоду Росія мала контроль над Чорним морем і заважала Україні експортувати свої товари, зокрема зерно.

Проте українській стороні вдається знову встановити певний рівень контролю над цією територією і поступово відновлювати судноплавство. Це стало можливим завдяки успішним атакам наших військових на російські кораблі.

Важливим аспектом цієї ситуації є той факт, що українські кораблі знаходяться на західному узбережжі Чорного моря, поруч із країнами-членами НАТО. Вони активно надають підтримку, включаючи відстеження російської активності у морі, в тому числі через повітряне патрулювання.

Це забезпечує міжнародну підтримку і може призвести до осуду агресивних дій Росії в регіоні.

Нагадаємо, українські військові атакували штаб Чорноморського флоту РФ. Також ми повідомляли, що внаслідок влучного удару по будівлі штабу Чорноморського флоту в Севастополі було ліквідованого його командувача Віктора Соколова.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.