Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Аліменти можуть знімати з "бойових" виплат? Що потрібно знати військовослужбовцям

Військовослужбовці згідно із чинним законодавством повинні сплачувати аліменти не лише зі своєї зарплати, а й з інших виплат

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

ВІйськові повинні платити аліменти

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Українські військовослужбовці раніше сплачували аліменти лише зі своїх зарплат. Однак згодом було введено зміни, згідно із якими військовозобов'язаний повинен платити аліменти з будь-яких виплат, в тому числі й "бойових".

Про це розповіла адвокатка Катерина Анищенко.

Як військовий повинен платити аліменти

Юристка пояснює, що чоловік зобов'язаний платити аліменти навіть в тому випадку, якщо у нього взагалі відсутній дохід, адже забезпечувати дітей – це обов'язок.

Вона пояснює, що раніше аліменти мали сплачуватися лише з отриманої зарплати, але з 11.11.2022 року їх потрібно платити фактично з будь-яких доходів, однак остаточне рішення приймає суд. Анищенко пояснила, якщо, до прикладу, військовослужбовець отримав виплати в розмірі 130 тисяч гривень, а суд постановив стягнути з нього як аліменти 4 частину від доходів, то з урахуванням всіх податків він повинен буде сплатити приблизно 30 тисяч гривень. При цьому, вона додала, що в разі заборгованості з такої особи можуть стягнути одразу 50% від доходу.

Зазначимо, що в тому випадку, якщо особа відмовляється платити аліменти, то, згідно з чинним законодавством, вона повинна понести відповідальність, можливо навіть кримінальну. До прикладу, порушник може залишитись без права керування транспортним засобом або ж отримати заборону на виїзд за кордон.

Військовослужбовці можуть отримати 188 тисяч гривень

Раніше ми писали про те, що поранені військовослужбовці Збройних сил України та інших формувань мають право на отримання фінансової допомоги. Зокрема, згідно з чинним законодавством, їм передбачені виплати у розмірі 100 тисяч гривень, однак такі особи можуть отримати додаткові виплати залежно від ступеня втрати працездатності.

Зокрема, право на такі виплати мають:

  • особи, які отримали інвалідність через захворювання або нещасний випадок, що трапився під час перебування на службі;
  • особи, які отримали інвалідність (травми, каліцтва, контузії) під час виконання обов'язків в зоні проведення бойових дій.

Також зазначимо, що ці грошові виплати можуть бути різними, адже вони нараховуються в розмірі від 70 до 400-кратного прожиткового мінімуму. Наразі прожитковий мінімум в країні ставить 2 684 грн. Слід також додати, що сума грошової допомоги залежить від ступеня інвалідності.

Нагадаємо, раніше ми писали, хто з військовослужбовців може отримувати 100 тисяч гривень. Також ми повідомляли, які виплати й пільги може отримати дитина війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.