Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Демобілізація неможлива? У ЗСУ назвали причину

Загальна мобілізація в Україні продовжується з початку повномасштабного вторгнення, тому на фронті є військові, які служать вже більше року

Фото: Генштаб ЗСУ, УНІАН. Колаж: Pro Війну

Чому не буде демобілізації військових

Фото: Генштаб ЗСУ, УНІАН. Колаж: Pro Війну

Військові, як і цивільні, громадяни України очікують на початок демобілізації. Однак, в у мовах війни розпочинати цей процес небезпечно.

Про це розповів військовослужбовець ЗСУ Іван Тимочко для "Апострофа".

З його слів, є одна причина для демобілізації військових – капітуляція країни. Нараз ж, доречніше проводити процеси ротації військовослужбовців, аби вони могли відпочити та повернутися на поле бою.

"Навіть з урахуванням проведення "домобілізації", потрібен час, щоб набрати людей, навчити їх, провести ротацію в частинах і з’єднаннях – на все це йдуть місяці роботи. Просто так за короткий час таке не робиться, але навіть у разі набору додаткових сил ми не можемо собі дозволити демобілізацію", – зазначив військовослужбовець.

Тимочко зауважив, що чиновникам потрібно бути обережними у обіцянках щодо проведення мобілізації. Дозвіл на таку процедуру командування, ймовірно, не дасть. Проте військові та їхні рідні будуть марно обнадієні. Наразі варто добре обдумати цю ідею, а потім вносити до парламенту.

Варто розуміти, щоб провести процеси ротації-мобілізації, потрібно багато часу, зокрема і для того, щоб навчити хоча б таку саму кількість новомобілізованих. Проте, наразі це неможливо, адже ворозг не збираються зупинятися.

Військовий назвав це "політичною грою, в яку втягується громадськість".

Демобілізацію хочуть замінити відпустками

Раніше ми писали, що депутати запропонували замінити демобілізацію відпустками для військових. Відпустка у три місяці зі збереження грошового забезпечення може бути надана військовослужбовцям, які:

  • брали участь у бойових діях не менше 12 місяців;
  • проходили військову службу не менше 24 місяців.

Тобто, щоб отримати відпустку, військовому потрібно провести на фронті не менше 36 місяців.

Пропозиція викликала негативну реакцію в українському суспільстві. В опитуванні до посту народної депутатки Мар'яни Безуглої, яка повідомила про цю ініціативу, 71% українців висловилися проти таких нововведень.

В Україні проведуть демобілізацію строковиків

Також ми зазначали, що скретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що найближчим часом буде проведена демобілізація строковиків, у яких закінчився термін служби.

Він зазначив, що це рішення було прийнято на засіданні Ставки Верховного Головнокомандувача за ініціативою президента України Володимира Зеленського.

Данілов підкреслив, що демобілізація стосуватиметься лише тих строковиків, у яких термін служби закінчився. Їм буде запропоновано продовжити службу за контрактом або ж демобілізуватися.

Для того, щоб врегулювати питання демобілізації строковиків, необхідно прийняти спеціальний нормативний акт. Цей законопроект вже готується народними депутатами України.

Нагадаємо, як отримати відпустку за сімейними обставинами. Також ми писали, що українські військові можуть лікуватися за кордоном.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.