Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Комунальні пільги для УБД: як отримати та які документи потрібні

В Україні учасники бойових дій можуть розраховувати на різні види пільг, зокрема і на пільги за комунальні послуги

Фото: Генштаб ЗСУ, УНІАН. Колаж: Pro Війну

Які і комунальні пільги мають УБД та як їх отримати

Фото: Генштаб ЗСУ, УНІАН. Колаж: Pro Війну

Чоловіки, які перебували на фронті отримують допомогу від держави. Водночас, вони мають знижку на оплату комунальних послуг.

Це зазначено в Законі України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту визначено чималий перелік пільг для УБД".

Які пільги передбчені

Отже, для УБД передбачені знижки -75% за оплату:

  • користування житлом;
  • комунальних послуг.

Однією з таких пільг є знижка на оплату опалення. Нормативна опалювальна площа на одну особу становить 21 квадратний метр. Додатково на сім'ю надається 10,5 квадратних метрів. Отже, для сім'ї з чотирьох осіб загальна площа, на яку надається знижка, становить 100,5 квадратних метрів.

Для сімей, що складаються лише з непрацездатних осіб, надається 75-відсоткова знижка на користування газом для опалювання житла на подвійний розмір нормативної опалювальної площі. Тобто, у цьому випадку загальна площа, на яку надається знижка, становить 201 квадратний метр.

Учасники бойових дій також мають право на першочергове забезпечення житловою площею. Вони можуть бути забезпечені житлом у термін на два роки після становлення на квартирний облік.

Крім того, учасники бойових дій можуть отримати позику на будівництво, реконструкцію або капітальний ремонт житлових будинків і подвірних будівель, дачних будинків. Позика погашається протягом 10 років, починаючи з п'ятого року після закінчення будівництва.

Учасники бойових дій також мають першочергове право на вступ до житлово-будівельних (житлових) кооперативів, кооперативів з будівництва та експлуатації колективних гаражів, стоянок для транспортних засобів та їх технічного обслуговування, садових товариств.

Ще одна пільга, передбачена для учасників бойових дій, – це позачергове користування всіма послугами зв'язку. Вони можуть позачергово встановити квартирний телефон на пільгових умовах (оплата у розмірі 20% від тарифів вартості основних та 50% – додаткових робіт). Абонементна плата за користування телефоном встановлюється у розмірі 50% від затверджених тарифів.

Як отримати пільгу

Для того, щоб учасник бойових дій міг отримати пільгу, йому потрібно написати до Пенсійного фонду України дві заяви:

  • про внесення відомостей до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги (ЄДАРП);
  • про надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг.

Окрім заяв, із собою треба мати пакет документів:

  • паспорт;
  • ідентифікаційний код;
  • посвідчення УБД.

Варто зауважити, що оформлювати пільги має право не лише учасник бойових дій, але і його найближчі родичі.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, яку допомогу можуть отримати військові, що мають статус УБД. Також ми повідомляли, скільки доплачують учасникам бойових дій у 2023-му році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.