Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Підписів недостатньо? Чи допомагають петиції отримати Героя України

З початку повномасштабного вторгнення звання Героя України присвоєно 331 людині

Фото: Володимир Зеленський

Хто має визначити Героїв України

Фото: Володимир Зеленський

В Офіційному інтернет-представництві Президента України опубліковано понад пів тисячі петицій з проханнями надати статус Героя України загиблим військовослужбовцям. Більш ніж половина з них зібрали необхідну кількість голосів для розгляду головою держави – 25 тисяч. Однак, із 70 петицій, які розглянув президент, лише 15 отримали ствердну відповідь.

Чому так відбулося та чи діяв уряд за законом, розповів адвокат Сергій Галкін "Українській Правді".

З його слів, сама по собі петиція не стане підставою для висунення особи на звання Героя України.

Подавати пропозицію щодо надання такого звання може лише Міністерство оборони України. Саме звідти надсилають на ім'я президента подання та нагородний лист установленого зразка. А про заслуги Міноборони сповіщає військова частина, в якій служив загиблий.

При присвоєнні звання Герой України важливий саме геройський вчинок захисника. Проте, у відкритому доступу немає інформації, що саме є "геройським вчинком".

"Це дуже значний за обсягом процес: перед наданням статусу Героя проводиться розслідування, є відповідальні особи, які мають опитати свідків, встановити всі факти, оглянути, за можливості, місце загибелі, це може бути як тиждень, так і п'ять місяців, і все це залежить від військової частини, де служив загиблий", — зазначив юрист.

Треба чітко розуміти значення нагород. Якщо людина загинула на війні без визначних подій – вона не зможе отримати "Героя України". Однак, в Україні є чимало посмертних нагород, на які вона заслуговує.

Родини загиблих добровольців не отримують виплати

Раніше ми писали, що на початку повномасштабного вторгнення добровольчі формування офіційно не реєстрували, це спричинило низку проблем, які важко вирішити навіть зараз.

Від лютого 2022 року запису добровольців не було. Їхні списки вели часто хаотично, іноді не складали взагалі, а декотрі були знищені під час бойових дій. Охочі воювати не проходили ВЛК та не мали відмітки військкоматів, їх не вносили до переліку військових, адже люди на фронт були потрібні якнайшвидше.

Закон "Про визнання добровольців УБД" набув чинності аж 5 лютого 2023 року. А постанова, яка регулює його виконання – ще через пів року.

Крім цього, за законом, добровольці та їхні родини не можуть розраховувати на таку ж грошову допомогу та соціальні гарантії, що й військовослужбовці.

"Одноразова виплата у разі загибелі добровольця становить близько 2 млн грн. Водночас родичі загиблого військовослужбовця можуть отримати 15 млн грн", — пояснює адвокатка Анна Пашкіна.

Юристи вважають, що можна зрівняти права та виплати добровольців та мобілізованих військовослужбовців, якщо змінити законодавство.

Нагадаємо, в Україні добровольцям надаватимуть статус УБД. Також ми писали, що згідно з українським законодавством, у листопаді підвищення виплат та доплат для бійців ЗСУ не передбачено.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.