Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Родини загиблих добровольців не отримують виплати: в чому причина

На початку повномасштабного вторгнення добровольчі формування офіційно не реєстрували, це спричинило низку проблем, які важко вирішити навіть зараз

Фото: Скрин

На які виплати можуть розраховувати сім’ї загиблих добровольців

Фото: Скрин

Наразі близькі люди загиблих добровольців не можуть отримати жодних виплат у зв’язку із втратою. Однак, якщо комусь і вдалось отримати допомогу, вона виявилась в рази меншою за ту, яку отримують родичі полеглих мобілізованих захисників.

Всі нюанси та причини такої несправедливості пояснили в матеріалі DW.

Від лютого 2022 року запису добровольців не було. Їхні списки вели часто хаотично, іноді не складали взагалі, а декотрі були знищені під час бойових дій. Охочі воювати не проходили ВЛК та не мали відмітки військкоматів, їх не вносили до переліку військових, адже люди на фронт були потрібні якнайшвидше.

Тільки після першого місяця великої війни ТЦК та СП почали системно реєструвати підрозділи, а також самих бійців. То того часу багато добровольців загинули неоформленими. Тільки згодом з’ясувалося, що такі захисники не можуть претендувати ні на статус учасника бойових дій, ані на виплати.

Закон "Про визнання добровольців УБД" набув чинності аж 5 лютого 2023 року. А постанова, яка регулює його виконання – ще через пів року.

Багато родин, які втратили рідну людину на війні, від держави отримали лише "сіре посвідчення", що підтверджує статус члена сім’ї загиблого захисника чи захисниці України. Натомість, щоб його одержати, потрібно зібрати документи, що підтверджують загибель внаслідок бойових дій.

Крім цього, за законом, добровольці та їхні родини не можуть розраховувати на таку ж грошову допомогу та соціальні гарантії, що й військовослужбовці.

"Одноразова виплата у разі загибелі добровольця становить близько 2 млн грн. Водночас родичі загиблого військовослужбовця можуть отримати 15 млн грн", — пояснює адвокатка Анна Пашкіна.

До того ж літні батьки й діти добровольців не мають права на "військові пенсії" у розмірі 7 800 грн на місяць. Натомість вони можуть одержати виплати "за втратою годувальника" — 2 000 грн на місяць.

Адвокати вважають, що можна зрівняти права та виплати добровольців та мобілізованих військовослужбовців, якщо змінити законодавство.

Виплати військовим у листопаді

Раніше ми писали, що згідно з українським законодавством, у листопаді підвищення виплат та доплат для бійців ЗСУ не передбачено. Тому грошове забезпечення наших захисників залишиться на тому самому рівні, як і у жовтні, а саме:

  • стрілки, які не виконують бойових завдань, отримуватимуть 20 587 грн;
  • стрілки, що виконують бойові завдання – 50 587 грн;
  • учасники бойових дій – 120 587 грн.

Грошове забезпечення командира взводу складатиме:

  • 28 229 грн – для тих, хто не виконує бойових завдань та не бере участі у бойових діях;
  • 58 229 грн – для тих, хто виконує бойові завдання;
  • 128 229 грн – для учасників бойових дій на передовій.

Однак, розмір коштів, які отримує кожен військовослужбовець, безпосередньо залежить від його участі боях та від виконання бойових завдань.

Нагадаємо, які пенсії у військовослужбовців. Також ми писали, що Кабмін хоче змінити розмір надбавок для військових.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.